EXPERŢII CRED CĂ MONEDA EURO NU ARE VIITOR

05.02.2012
Foto: pro100news.info

În starea ei actuală zona euro nu va supravieţui, afirmă Independent, referindu-se la opiniile economiştilor şi politicienilor de frunte, inclusiv a ex-miniştrilor de finanţe ai Marii Britanii.

 

Cei mai mulţi respondenţi consideră că zona euro va face față crizei datoriilor din Grecia, care face ravagii acum. "Dar nimeni nu este sigur că "efectul de domino" va putea fi stopat. Majoritatea consideră că noul Pact Fiscal al UE, asupra căruia statele membre au convenit, în principiu, luni, nu este durabil: el lipsește de competenţele-cheie financiare guvernele naţionale şi alegătorii.

 

"Mulţi politicieni şi economişti au criticat măsurile de austeritate impuse Greciei şi Italiei. Ca urmare, criza va duce la crearea unei zone euro mult mai reduse, cu centrul în Germania. Grecia, Portugalia, Italia şi Irlanda se vor pomeni în afara zonei euro", - spune articolul.

 

Olli Rehn, vice-preşedintele Comisiei Europene crede că această criză doar va întări moneda euro, pentru că acum "pas cu pas noi formăm stabilitatea financiară, precum şi condiţiile pentru o creştere durabilă şi crearea de locuri de muncă."

 

La rîndul său, A. Darling, consideră că zona euro, în forma sa actuală, nu poate fi salvată. "Cu cît mai mult se prelungește inacțiunea, cu atît mai mare este probabilitatea ca una sau mai multe ţări să fie date afară din ea", - a spus politicianul.

 

Economistul american Nouriel Roubini, consideră că "nu numai Grecia ci şi alte ţări sînt insolvabile. Există o probabilitate de 50% ca în următorii trei pînă la cinci ani zona euro să se rupă. Nu toţi membrii sînt capabili să rămînă".

 

"Problemă de fond nesoluționată este lipsa programului de creştere economică în Grecia. Chiar dacă grecilor li se va oferi un împrumut nou, ei nu vor putea să-l dea înapoi", - remarcă Danny Blanchflower, profesor de economie la Dartmouth College.

 

Doi ex-miniștri de finanțe ai Marii Britanii - Nigel Lawson şi Norman Lamont - cred ca politicienii nu sînt capabili de a rezolva criza. "Este imposibil de a impune o alianţă politică împotriva voinţei poporului / ... / Şi dacă nu se poate impune o uniune politică, uniunea valutară va fi ineficientă".


Sursa: moldovenii.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.