FACEBOOK A OBŢINUT UN PROFIT NET DE 1 MILIARD DE DOLARI

02.02.2012
Foto: vesti.ru

Cifra de afaceri a companiei, fondate în 2007 de către Mark Zukkerberg, a constituit 3,7 mld. dolari în 2011. Ceea ce frapează însă este valoarea profitului net obţinut de aceasta – 1 mld. dolari. Astfel, se pare că reţeaua de socializare lucrează mai mult decît eficient. Acum un an, valorile rulajului şi profitului erau dejа mari - 1,974 mld. şi, respectiv, 606 mil. dolari.

 

Totuşi, în primii doi ani de la fondare, Facebook activa în pierderi, care constituiau 138 mil. dolari în 2007 şi 56 mil. dolari în 2008. Acum, profitul Facebook se obţine, în principal, din publicitate (85% din rulaj) şi vînzarea de produse virtuale (15%). Rentabilitatea companiei (sub aspectul profitului net) este de 27%, nivel ce, potrivit TechCrunch, corespunde cu cel al profitului unui alt gigant al spaţiului online - Google (26%).

 

Totodată, într-o mare măsură, Facebook îşi datorează veniturile unui gen de simbioză cu o altă companie din spaţiul virtual, lansată de curînd la Bursă. S-a depistat că plăţle producătorului de jocuri sociale Zynga (responsabilă de milioanele de ore din vieţile omeneşti pierdute pe FarmVille, CityVille şi alte aplicaţii similare) constituie tocmai 12% din venitul Facebook. Deci, e evident că morcovii de pe fermele virtuale nu cresc zadarnic. Zynga plăteşte Facebook pentru promovarea jocurilor sale, dar şi transferă în favoarea „reţelei” un procent din vînzările jocurilor virtuale.

 

În plus, conform documentelor prezentate SEC, se poate vedea de ce bani dispune Facebook. Evident, aceasta e departe de cele aproape 100 de miliarde de dolari, ce se află în „trezoreria” Apple, însă, chiar şi cu cele 3,9 mld. dolari în bani gheaţă, aceasta îşi poate permite un şir de achiziţii de amploare.

 

Reamintim că Facebook a anunţat că preconizează să plaseze la bursă acţiuni în valoare de 5 mld. dolari. În cazul în care va avea succes, aceasta poate să devină cea mai mare IPO din istorie în sectorul afacerilor pe internet. Tranzacţiile cu acţiuni ale reţelei sociale pot începe în lunile aprilie sau mai ale anului curent.


Sursa: vesti.ru

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.