FINANCIAL TIMES: APOCALIPSA ZONEI EURO, LA ZECE ZILE DISTANŢĂ

30.11.2011

Economistul Wolfgang Munchau, editor Financial Times, a vorbit într-o postare pe un blog al publicaţiei despre un colaps iminent al zonei euro în următoarele zece zile, determinat de criza de lichidităţi cu care se confruntă băncile, din cauza datoriilor de stat. Liderii euro trebuie să demonstreze pînă pe 9 decembrie că uniunea poate supravieţui.

 

"Am ajuns în punctul critic", spune Wolfgang Munchau, editor Financial Times, într-o postare pe un blog al publicaţiei. "Această erodare masivă a încrederii a distrus de asemenea şi strategia de salvare a zonei euro, elaborată în urmă cu numai o lună“, adaugă acesta. „Dacă nu se întîmplă ceva foarte drastic, zona euro se poate destrăma foarte curînd (...) Dacă liderii UE ar putea ajunge la un acord înainte de 9 decembrie, cînd are loc următorul Summit Euro, atunci uniunea monetară va supravieţui. Dacă nu, aceasta riscă un colaps violent”, spune Munchau.

 

Wolfgang Munchau s-a remarcat în Europa de Est în 2009, cînd a propus ca statele din regiune să adopte cît mai repede moneda euro pentru a-şi proteja economiile în contextul în care Europa urmează să treacă prin cea mai severă criză economică de după cel de-al Doilea Război Mondial.


De altfel, o serie de publicaţii şi experţi şi-au anunţat îngrijorarea în ceea ce priveşte zona euro. Iar previziunile în legătură cu summitul nu sînt cele mai bune. Temerile îi sînt confirmate de agenţia de rating Moody's, care a avertizat că, din cauza acestor datorii suverane, toate statele europene ar putea fi retrogradate.


Sursa: realitatea.net

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.