(FOTO) CELE MAI SPECTACULOASE FÎNTÎNI ARTEZIENE DIN LUME

30.01.2012

Apă care tîșnește, lumini orbitoare și design neconvențional – ceea ce a fost odată o utilitate pur funcțională pentru scăldat a devenit o piesă de arhitectură sofisticată. Aruncați o privire la unele dintre cele mai spectaculoase fîntîni arteziene din lume.


Fîntîna Unisphera – Queens, New York City, SUA

In lumina reflectoarelor nu se află chiar o fîntînă, ci mai degrabă reprezentarea în oțel gigant a globului care se află în piscina din Queens, New York. Unisphere a fost construit ca simbol al Tîrgului Mondial, organizat la New York în 1964-1965, a cărui temă a fost "Pace prin înțelegere", și a reprezentat ideea de pace globală și interdependentă. Construcția are 50 de metri înălțime, 37 de metri în diametru și cîntărește 408 tone.

 


The Magic Fountain of Montjuic – Barcelona, Spania
Situată în cartierul Montjuic din Barcelona, Fîntîna Magică încîntă vizitatorii cu o acrobație fabuloasă de lumină și apă. Apa se mișcă în trei cercuri concentrice, în ritmul muzicii, de la teme precum melodia din filmul "Nașul" sau opere tradiționale spaniole. In fiecare secundă, fîntîna pompează 3620 de jeturi de apă și 2600 de litri de apă. Ce spectacol!

 


Fîntîna Vaillancourt – San Francisco, SUA
Încă de la construirea sa în 1971, Fîntîna Vaillancourt a stîrnit controverse, mai ales, datorită aspectului său cu tuburi "monstruoase". Acum, că designul este foarte învechit și orașul refuză să cheltuiască 250 000 de dolari anual pentru întreținerea și funcționarea acesteia, fîntîna a devenit un refugiu de noapte pentru persoanele fără adăpost și este urîtă mai mult decît oricînd. Intre timp, s-au dezvoltat planuri pentru demolarea acestui punct de atracție disprețuit, dar Armand Vaillancourt, un artist francez canadian, care a sculptat fîntîna, spune ca va lupta ca un diavol pentru a păstra opera sa intactă.

 


Fîntîna Giant Wild Goose – Xi'an, China
Aceasta fîntînă muzicală este cea mai mare de acest gen din Asia și este, probabil, cea mai spectaculoasă atracție gratuită din Xian. Întinsî pe o suprafață de 16,8 ha, cu jeturi de apă în fluxuri neregulate, în ritmul muzicii, oferă o imagine deosebită pe timp de noapte, atunci cînd este iluminată de becuri de tip LED. Spiritul dinastiei Tang poate fi cu adevărat simțit într-o astfel de atmosferă, chiar dacă ești un pelerin budist sau un vizitator oarecare.

 


Fîntîna King Fahd – Jeddah, Arabia Saudită
Cu jeturi de apă care ajung pînă la 312 metri înălțime, cu o viteza 375 km pe oră, donația prințului către municipalitate reprezintă cea mai înaltă furtună din lume și îți taie cu adevărat respirația. Acesta este situata în largul coastei Jeddah din Marea Roșie și constă dintr-un nor masiv de apă care, într-o zi calmă, ajunge mai sus decît Turnul Eiffel.

 

Sursa: dailybusiness.ro

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.