(FOTO) CUM SĂRBĂTOREȘTE ANUL NOU DIASPORA MOLDOVENEASCĂ

31.12.2015
Diaspora sarbatorește Anul Nou
Foto: viza.md

În Estonia

Tânăra moldoveancă, Mihaela Gâlcă, care s-a mutat cu familia de mai bine de un an în Estonia, spune că de Revelion va pregăti bucate tradiţionale, care se prepară în Republica Moldova de sărbători.

 

„De Revelion planificăm să stăm acasă, să sărbătorim în sânul familiei cu cele două comori ale noastre”, a spus Mihaela, referindu-se la cele două fiice pe care le are. Tânăra spune că mezina e prea mică pentru a merge la prieteni.

 

Tânăra a mai spus că în Estonia se sărbătoreşte Crăciunul pe 25 decembrie şi nu mai există niciun Crăciun sau Revelion pe vechi. „Oamenii îşi vizitează rudele, părinţii, îşi dăruiesc cadouri. Foarte mulţi pleacă din oraş în diverse locaţii turistice. Închiriază case, împreună cu prietenii, cum am făcut şi noi de Crăciun, şi se distrează la maximum. Desigur nu lipsesc focurile de artificii”, a comunicat Mihaela Gâlcă.

 

Referindu-se la masa de sărbătoare, Mihaela spune că găteşte mâncare tradiţională, pe masa ei fiind nelipsită salata de boeuf, răcituri, sarmale. De Crăciun, pe masa familiei Mihaelei a fost mămăligă cu peşte şi cu brânză din Moldova de oi. „Aici nu se gaseşte, la fel şi borşul acru lipseşte”, a precizat tânăra.

 

Mihaela Gâlcă a spus că ar „importa” în Estonia din Moldova pe mama şi pe rudele sale.

 

În Olanda

Deşi s-a mutat în Olanda, jurnalista Oxana Greadcenco şi soţul ei vor sărbători ca acasă – lângă brad, cu mandarine şi salată Olivie. Solicitată de IPN, tânăra moldoveancă a remarcat că nu a observat în Olanda mari diferenţe faţă de Moldova, dar totuşi şi-ar dori ca mesele de sărbătoare de acasă să fie mai puţin copioase.

 

Jurnalista a spus că în acest an Revelionul va fi exact ca în anii precedenţi, acasă, lângă brăduţ, cu mâncare gustoasă, multe mandarine şi filme/melodii de Anul Nou. „Nu am observat mari diferenţe faţă de Moldova. Oamenii muncesc inclusiv pe 31 decembrie, iar Revelionul, ca şi Crăciunul, este sărbătorit într-un cadru restrâns, în familie. Atmosfera de sărbători în Olanda e mai puţin simţitoare decât în ţările vecine – Belgia sau Germania. Unica diferenţă sunt reducerile de Crăciun care chiar sunt reduceri. Însă, trebuie să ai mult curaj şi răbdare să cumperi ceva pentru că magazinele sunt extrem de aglomerate”, a comunicat Oxana Greadcenco.

 

Cât ţine de masa de sărbătoare, Oxana Greadcenco a spus că va găti, împreună cu soţul, unu-două feluri de mâncare cu care s-au obişnuit de mici în noaptea de Revelion. „Deşi nu e adorata mea, nu va lipsi salata rusească „Olivie”, la insistenţa iubitului meu”, a spus jurnalista, care ar „importa” în Moldova din Olanda mesele mai puţin copioase spunând că dintotdeauna a urât zecile de feluri de mâncare cu multă carne şi maioneză şi alte ingrediente „grele”, iar anul acesta va încerca să aibă o masă de revelion mai „uşurică”, cu bucate mai lejere.

 

În Olanda localnicii au tradiţia de a se scălda în Marea Nordului în prima zi din anul nou. „Aici, în Olanda, există o tradiţie să mergi să faci o baie în Marea Nordului pe 1 ianuarie. Încă sunt tentată să fac asta, deşi s-ar putea să fie o idee proastă pentru că noi suntem obişnuiţi iarna să ne îmbrăcăm foarte gros şi nu suntem atât de rezistenţi”, a spus Oxana Greadcenco, menţionând că pentru olandezi iarna, care e un pic mai blândă ca în Moldova, dar cu multe ploi şi vânt puternic, nu este un motiv să renunţe la obiceiurile lor zilnice – mersul pe bicicletă, alergatul în aer liber, înotatul.

 

Oxana Greadcenco le-a dorit conaţionalilor din Moldova în noul an să fie sănătoşi, să aibă parte de mai multe ştiri pozitive şi să găsească curaj pentru schimbări majore, dacă le doresc de mult timp.

 

În Germania

Moldovenii stabiliţi în Germania nu mai sărbătoresc de Revelion aşa cum s-au obişnuit acasă, în Moldova. Jurnalista Diana Zamurca, stabilită în Germania, a spus pentru IPN că de ceva timp nu sărbătoreşte Revelionul aşa cum s-a obişnuit majoritatea moldovenilor. Tânăra a îndemnat oamenii, indiferent unde s-ar afla, să acorde mai puţină atenţie lucrurilor materiale şi să nu uite să facă fapte bune, pentru că sărbătoare este atunci când oamenii din jur sunt fericiţi.

 

„Nu suntem iubitori de multă mâncare, gălăgie sau focuri de artificii. Venind în Germania, ne-am păstrat obiceiul, astfel că pentru noi există lucruri mult mai de preţ decât multă mâncare şi băutură în noaptea dintre ani. Când eram acasă, de Revelion îi vizitam pe părinţi. Aici, ne străduim să fim alături de prietenii apropiaţi. Pentru noi, o însemnătate mai mare o are Crăciunul”, a menţionat tânăra.

 

Tânăra povesteşte că atmosfera sărbătorilor de iarnă se simte în Germania încă de la sfârşitul lunii noiembrie. Către 1 decembrie, pe principalele pieţe din oraş sunt amplasaţi pomii de Crăciun. De asemenea, se organizează târguri de Crăciun, unde sunt comercializate cadouri, obiecte artizanale şi multe băuturi şi bucate gustoase, precum Lebkuchen, Glühwein (vin fiert) sau Currywurst (crenvurşti curry).

 

„Şi germanii stau la masă, de obicei în sânul familiei sau a prietenilor. Vine şi la ei Moş Crăciun – Weihnachtsmann, şi împarte cadouri copiilor. Fiecare familie are tradiţia sa de Crăciun, inclusiv în ceea ce priveşte bucatele. Cineva pregăteşte gâscă la cuptor cu varză roşie şi găluşte din cartofi (Klöße), altcineva varză înăbuşită cu porc, un fel de borş scăzut. Nelipsit de pe masa de sărbătoare este checul tradiţional Stollen. De Revelion sau Silvester, germanii petrec gălăgios, cu focuri de artificii, pot să meargă la petreceri, în cluburi, cu prietenii sau colegii de muncă. În centrul oraşlui se adună o mulţime de oameni pentru a vedea un show de focuri de artificii”, a spus tânăra moldoveancă.

 

Diana Zamurca a menţionat că în general în familia sa se găteşte mai mult mâncare moldovenească, pentru că are prea puţină experienţă în bucătăria germană. „De sărbători, de obicei avem bucate tradiţionale din Moldova. Uneori mai gătesc şi ceva din alte bucătării. Nu punem mare accent pe mâncare. Nu ştiu dacă aş sugera ceva moldovenilor ce ţine de sărbătorile de iarnă, pentru că îmi sunt nespus de dragi tradiţiile şi datinile noastre. Este frumos atunci când fiecare popor îşi respectă obiceiurile şi nu uită de adevărata însemnătate a fiecărei sărbători”, a specificat tânăra.

 

Diana Zamurca urează, nu doar pentru moldovenilor, dar tuturor oamenilor, să acorde mai puţină atenţie lucrurilor materiale şi să nu uite să facă fapte bune, să facă pe cineva fericit, să aducă zâmbet şi căldură celor din jur, să nu uite de părinţi şi cei dragi – să-i viziteze cât mai des, să acorde adevărată însemnătate sărbătorilor pe care le marchează spunând că pentru familia sa sărbătoare este atunci când are în jur oameni fericiţi, dar nu o masă plină cu bucate alese. „Fie ca naşterea Domnului să ne lumineze cugetul pentru ca să facem această lume mai bună!”, a încheiat tânăra.

 

În Sri Lanka

Cetăţenii moldoveni care locuiesc în Sri Lanka sărbătoresc Revelionul la 30 de grade căldură şi merg la scăldat. Snejana Cvasnei, o tânără moldoveancă stabilită în Sri Lanka, a povestit reporterului IPN ce face la sărbătorile de iarnă fiind departe de casă. Tânăra a mai spus că „ar „importa” din Moldova câţiva prieteni, un pic de zăpadă, friptura de porc cu brânză de oi şi vinul din beciul tatei.

 

„Anul Nou tradiţional srilankez este sărbătorit pe 13-14 aprilie. Dar şi pe 31 decembrie poţi să ai parte de multe distracţii. Sunt aici de 3 ani, Crăciunul şi Revelionul îl sărbătorim în familie sau cu prietenii”, a spus Snejana Cvasnei care este mama a 2 copii.

 

Moldoveanca menţionează că, la fel, ca şi acasă, adică în Moldova, în ajunul sărbătorilor toată lumea merge la cumpărături, în toate magazinele se cântă „I wish you Merry Christmas”, peste tot sunt luminiţe şi Moşi Crăciuni, chiar dacă Sri Lanka e locuită preponderent de budişti. Diferenţa de acasă e că în Sri Lanka pe 31 decembrie afară sunt +30 grade Celsius şi în loc de săniuş moldovenii merg la scăldat.

 

Snejana Cvasneia remarcat că găteşte mâncare tradiţională moldovenească în măsura în care găseşte ingredientele necesare. „Sarmalele vor fi numai cu varză, pentru că frunza de viţă-de-vie lipseşte. Eu gătesc ca acasă mai tot anul împrejur, nu doar de sărbători. Aici se mănâncă mai mult orez şi totul e foarte condimentat”, a spus moldoveanca.

 

Pentru concetăţenii rămaşi acasă, moldoveanca ar avea foarte multe de urat, dar doreşte că Anul Nou să le aducă prosperitate şi sănătate. „La mulţi ani, Moldova!”, a încheiat tânăra.

 

În SUA

Moldovenii stabiliţi în Statele Unite ale Americii şi-au mai pierdut din tradiţiile moldoveneşti de Revelion, dar bucatele tradiţionale nu lipsesc de pe mesele de sărbătoare. În mare parte, ei nu s-au lăsat de obiceiurile de a se întâlni cu prietenii şi de a petrece până în zori. Cum este sărbătorit Revelionul în SUA a relatat pentru IPN Lucia Dreglea, tânăra care s-a stabilit de mai bine de doi ani peste ocean.

 

„Majoritatea moldovenilor pe care îi cunosc eu în SUA sărbătoresc Revelionul exact la fel cum o făceau şi în Moldova. Deşi multe din tradiţii aici se mai pierd, bucatele moldoveneşti nu lipsesc de pe masele de sărbătoare”, a menţionat Lucia.

 

Totodată, există o diferenţă evidentă între felul a sărbători a moldovenilor şi cel al americanilor. „Americanii sărbătoresc Revelionul în familie. În comparaţie cu Moldova, au mai puţine tradiţii. Aici nu merge nimeni cu uratul, cum o fac moldovenii. Americanii se întâlnesc cu prietenii, ciocnesc câte un pahar de şampanie la miezul nopţii şi atât”, a spus Lucia.

 

Tânăra stabilită în SUA menţionează diferenţa între Revelionul sărbătorit de moldoveni şi de americani este mare. „Tradiţiile fac diferenţa. Americanii sărbătoresc Revelionul ca o zi de naştere. Dacă nu ar fi brad în casă, nu ar fi chiar nici o diferenţă”, a menţionat Lucia, care a mai spus că de Revelion moldovenii gătesc bucate tradiţionale dacă găsesc ingredientele necesare. Totuşi, concetăţenii se străduiesc să nu le lipsească sarmalele, clătitele, salatele şi plăcintele.

 

„Revelionul, Crăciunul şi Paştele sunt unicele sarbatori când ai posibilitatea să te simţi ca acasă şi nu ratez aceste momente. Americanii sunt obişnuiţi să dea comandă de mâncare în loc să o gătească”, a menţionat Lucia.

 

Tânăra le-a urat moldovenilor de pretutindeni un an nou fericit, cu realizări frumoase alături de oamenii dragi. „Fie ca bucuriile şi gândurile frumoase ale prezentului să devină amintiri frumoase ale viitorului. Un An Nou excepţional!”, a urat Lucia Dreglea.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.