(FOTO, VIDEO) MAI MULȚI MIGRANȚI MOLDOVENI VOR TREBUI SĂ-ȘI PERFECTEZE „PAȘAPORT ALB”

08.03.2017
Mai mulți migranți moldoveni vor trebui să-și perfecteze „pașaport alb”
Foto: viza.md

Pentru a beneficia de amnistia anunțată de autoritățile Federației Ruse, un șir de migranți moldoveni vor fi obligați să-și perfecteze „pașapoarte albe”.

 

Acest lucru vor trebui să-l facă migranții ale căror pașapoarte au termenul expirat. Despre felul în care acești cetățeni pot beneficia de amnistia anunțată de președintele Igor Dodon a relatat președintele Congresului Diasporei Moldovenești (CDM) în Rusia, Alexandr Kalinin.

 

Alexandr Kalinin a mai menționat că întrebarea cum se poate beneficia de amnistie avînd pașaportul străin expirat este cea mai actuală în rîndul cetățenilor moldoveni. „La drept vorbind, nu-i înțeleg pe acești oameni. Parcă n-ar fi de ajuns că încalcă legea, dar încă se mai plimbă cu un pașaport expirat. Acum nu există probleme în legătură cu acest fapt. Ei se pot adresa la Consulatul Moldovei din Moscova (amplasat pe strada Rojdestvenka, nr. 7 – red.), achită taxa de stat și-și perfectează pașaportul. Din cîte știu eu, acolo termenul de perfectare a noului pașaport este de la o lună la o lună jumătate. Însă, așteptarea merită dacă, într-un final, obții un document valabil”, a subliniat președintele CDM.

 

De asemenea, el a comunicat despre modul în care se pot perfecta actele în termen restrîns. „Recomand celor care au deja pașaportul expirat, să-și perfecteze adeverința de revenire în Moldova, cu alte cuvinte «pașaportul alb», să-și perfecteze un nou pașaport în regim de urgență, timp de o zi, și să revină în Rusia absolut legal. Doar după asta beneficiarul poate spera la amnistiere. Cu toate acestea, există riscul ca acești cetățeni să nu fie admiși pe teritoriul Rusiei, din cauza interdicției impuse anterior ori să se aleagă cu o nouă încălcare de ordin administrativ. De aceea, nu le recomand cetățenilor din această categorie să părăsească teritoriul Rusiei”, s-a adresat Kalinin cetățenilor moldoveni care muncesc în Rusia.

 

Potrivit lui Kalinin, imigranții ale căror pașapoarte străine nu mai sînt valabile au deveni ostatici în această situație. „Baza de date a FSB și Direcția MAI pentru migrație fixează toți imigranții cu sancțiuni administrative la activ. Acești cetățeni sînt obligați să părăsească teritoriul Rusiei, iar amnistia nu-i vizează. Noi intenționăm să specificăm felul în care cetățenii Moldovei care dețin documente nevalabile pot ieși din Rusia și, totodată, să nu primească interdicție de a reveni. Este un moment foarte complicat și, pentru clarificarea lui, intenționăm să colaborăm activ cu Direcția FSB pentru migrație”, a concluzionat președintele CDM din Rusia.

 

Precizăm că pe 1 martie președintele Igor Dodon a anunțat că a ajuns la o înțelegere cu partea rusă în ceea ce privește amnistierea imigranților moldoveni care au comis încălcări minore ale legislației pe teritoriul Rusiei. Potrivit lui, amnistia vizează peste 250 de mii de cetățeni ai Moldovei, care, pînă la 20 martie, se pot adresa la departamentul MAI al Rusiei pentru migrație și solicita documente pentru legalizarea șederii lor în Rusia. Amnistia nu vizează imigranții care au comis infracțiuni grave. 

Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.