(FOTO, VIDEO) UN MOLDOVEAN STABILIT ÎN SUA OBȚINE MIERE EXOTICĂ

12.12.2015
Un moldovean stabilit în SUA obține miere exotică
 

Familia Robu este stabilită de mai mulți ani peste ocean. Ioаchim Robu este de 33 de ani albinar, în America este de 13 ani și practică albinăritul aici de peste 11 ani.

 

Ioаchim provine dintr-o familie cu 9 copii, iar greutățile de acasă și situația politică, l-au făcut să refugieze departe de casă. Din Căpriana, raionul Străşeni a ajuns tocmai în regiunea Tampa, SUA. Și-a luat soția și copiii, și a plecat. Nici în America nu l-a așteptat nimeni cu brațele deschise. Când și-a pierdut slujba, și-a amintit că știe să „îmblânzească albinele”, fie ele și americane. Pe loc a decis să înceapă albinăritul. A început cu câțiva stupi, iar acum deține peste 300 de familii de albine.

 

„Mierea este numai din nectarul pe care albinele îl aduc cu mare sârguință in celule. Albinele noastre polenizează castraveții, pepenii verzi, tot ce crește aici. Miere avem de mai multe feluri: primăvara, în martie-aprilie, extragem miere de la portocale, după care vine mierea de palmetto (palmier pitit). Mai avem primăvara trifoi și alte plante sălbatice. Vara avem miere de palm, bottlebrush, un fel floare din regiune și multe alte flori exotice”, spune apicultorul moldovean.

 

Toata mierea o vinde direct la consumatori, nu o dau angro. Au clienți fideli din diaspora moldovenească și românească. La fel cumpără ruși, canadieni, americani și asiatici.

 

În afara de miere, mai produc polen, propolis, mixtură de propolis, mixtură de miere cu polen, ceară, lăptişor de matcă etc. In regiunea unde locuiește familia Robu , mai sunt  circa 60 de moldoveni.

 

La albinărit îl ajută soția ElenaRobu și cei 6 copii. În America Ioachim nu se întrece cu apicultorii care au câte 10.000 de stupi. El spune că pune preț pe calitate, nu pe cantitate. „Facem mierea ca acasă, depunem în totul sufletul nostru, poate și de asta le place americanilor mierea noastră”, spune Iochim.

 

Se simte împlinit acolo unde este și recunoaște că în fiecare zi se roagă pentru țară, pentru rudele care îi duc dorul de departe.

 

Sursa: fermierul.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.