FRUMUSEŢE MULTICOLORĂ – REZERVOARE DE APĂ UIMITOARE (+FOTO)

03.02.2012
Foto: facepla.net

În întreaga lume sunt împrăştiate rezervoare de apă colorate, uimitor de frumoase - smarald, roşu, galben, roşu-aprins, albastru adînc, alb şi negru. Fiecare din ele are caracterul său, propria poveste. Farmecul acestor oaze naturale sau realizate de mîinile omeneşti merită familiarizarea cu ele! Astăzi vom admira imaginile fabuloase ale rîurilor, lacurilor şi iazurilor care ne determină să vorbim despre ele!

 


Caño Cristales
Rîul cristalin este o adevărată bijuterie a Parcului Naţional Macarena din Columbia şi poarta apele sale limpede curate dintr-o creastă muntoasă din apropiere, pînă la confluenţa acestora cu rîul Guayabero. Localnicii nu întîmplător îl numesc "Rîul de cinci culori" - în albia căii navigabile se întîlnesc cinci culori: galben, albastru, verde, negru şi roşu. Şi paleta este direct dependentă de anotimpul anului: multe alge în diferite anotimpuri se multiplică rapid şi intensifică culoarea apei. De exemplu, vara puteţi urmări viaţa sălbatică a plantei Macarenia Clavijera, datorită căreia rîul devine de culoare roşu săturat. Din cauza caracteristicilor unice ale albiei, peştii în Caño Cristales nu viețuiesc, cu toate acestea vă puteţi plonja în apele sale reci cu siguranţă - prin suprafaţa transparentă rîul poate fi văzut pînă în partea de jos.
 

 


Spotted Lake, Canada
În Columbia Britanică, care aparţine Canadei, în apropierea hotarului cu SUA, este situat un lac salin neobişnuit - Spotted Lake, pe care indienii locali în propria lor limbă îl numesc - Khiluk. Imaginea fantastică nu este singura lui demnitate, deoarece Spotted Lake are cea mai mare concentraţie din lume de sulfaţi de magneziu, sodiu şi calciu. Căldura verii evaporează umezeala din iaz, lăsînd pe pămînt pete colorate ciudate, asemănătoare cu un peisaj extraterestru.

 

 

Iazurile sărate din San Francisco
Aceste iazuri sărate nu au fost create de natură, ele poartă mai degrabă un caracter artificial, comercial. Din ele oamenii evaporă apa de mare pentru a obţine sare. În ciuda diferenţelor evidente, toate aceste iazuri sunt practic identice după compoziţie, iar culoarea lor depinde de alge şi microorganisme care populează apele. Cu cît mai sărat este lacul, cu atît mai intens este pigmentul roşu, prezent în alge. Iazurile de o salinitate medie capătă nuanţe de galben, roz sau coral, iar iazurile cu cel mai mic conţinut de sare sunt pictate în tonuri de verde. Dacă vă uitaţi la rezervoare de apă în ploaie, este posibil să observaţi că culoarea apei se schimbă, sau lacurile devin transparente pentru un timp. Dar puteţi aprecia cu adevărat măreţia iazurilor sărate numai de la înălţimea zborului de pasăre.

 

 

Lacuri de lapte
Se creează impresia că sunt create special pentru a respinge stereotipul de "alb şi pufos". Astfel de lacuri sunt un adevărat iad pe pămînt, pentru că ele nu sunt umplute cu apă, ci cu soluţii concentrate de acizi sulfuric şi clorhidric. De pe suprafaţa lor clocotită se ridică vapori corozive, produse de gazele vulcanice ce se eliberează din fisurile de pe fundul lacului şi încălzesc lichidul. Tot ce este viu ocoleşte aceste rezervoare, deşi pe maluri poate fi observată o vegetaţia săracă. Un astfel de lac este situat pe insula Kunashir (Insulele Kurile), insulele japoneze şi insula Java în Indonezia.
 


 

Lacul de cerneală
Lacurile negre, de asemenea, nu oferă nimic "balnear" , sunt rezervoare cu asfalt în formă de lichid, inclusiv lacurile de cerneală, situate în apropierea oraşul Sidi Bel Abbes, Algeria. Este destul de ciudat, dar de crearea lui s-a deranjat natura însăşi şi Majestatea Sa Şansa. În lacul, cunoscut sub numele de Călimară sau Ochiul diavolului, se revarsă două rîuri, unul din care conţine o cantitate mare de săruri de fier, iar altul - o varietate de compuşi organici, împrumutate din mlaştinile de turbă. Ca urmare a reacţiilor chimice, prin amestecarea celor două fluxuri se formează o cerneală adevărată - otrăvitoare şi improprie pentru habitatul peştilor şi altor organisme vii. Iar oamenii beneficiază pe deplin de acest fenomen natural – cerneală extrasă din lac se vinde nu numai în magazinele de birotică din Algeria, dar de asemenea şi în alte ţări.

 


Trio-ul colorat de pe insula Flores
În Indonezia, în craterele vulcanului Keli Mutu, pe insula Flores, sunt situate trei lacuri de diferite culori. Cel de emerald-turcoaz, localnicii îl numesc Tivu-Hya-Missouri-Koog-Tai, care se traduce ca "Lacul băieţilor şi fetelor" - aici, potrivit legendei, vin sufletele tinerilor după moarte. Un alt lac transparent, de culoarea ierbii luxuriante - Tivu-Ata Mboup, se traduce ca "Lacul bătrînilor". În culori verzi iazul este vopsit datorită acizilor sulfuric şi clorhidric, care sunt formate de gazele vulcanice. Al treilea lac, de culoarea roşu închis, apropiat de culoarea neagră - Tivu Ata Polo, se traduce ca "Lacul oamenilor fermecaţi". Aici, conform legendei, vin sufletele păcătoşilor. Culoarea lui se explică prin oxid de fier, concentraţia căruia este în creştere.

 

Rezervoare de apă roşie
Printre turişti se bucură de renume Iazul sîngeros (Chinoike Jigoku) - unul din cele mai cunoscute izvoare din Bella, situate în Japonia. Gheizerele fierbinţi aruncă într-o zi mai mult de 50 de mii de metri cubi de apă, iar deasupra lacului se acumulează nori de vapori de la vulcanii activi. În traducere din limba japoneză denumirea rezervorului de apă înseamnă "Iad", despre care localnicii au născocit multe legende sumbre. Culoarea neobişnuită a iazului se datorează cantităţii mari de oxid de fier sau, cu alte cuvinte, ruginii. Un alt motiv pentru culoare roşietică a apei pot fi bacteriile purpurii, la fel ca în lacul unic format din două culori, de pe insula Kyushu. O jumătate este vopsită în roz şi alta, datorită impurităţilor din sulf, a dobîndit culoarea galbenă. Dar, se pare, că lacurile pot fi nu numai de roşu intens, ele pot fi şi parfumate! Lîngă Astrahan sunt situate lacuri sărate, care miroase a zmeură şi violete. Sarea extrasă din ele, cu acelaşi miros persistent, are o nuanţă de culoare roz sau de caise – anume astfel de deliciu a fost servit la masa împărătesei Ecaterina a II-a. De unde natura capătă astfel de arome neobişnuite? Secretul, cum s-a dovedit, constă nu în flori şi fructe de pădure, ci în micile crustacee roşii Artemia, care sunt hrana preferată a păsărilor flamingo roz. Aromele magice, care excită mirosul, de fapt, se explică prin descompunerea crustaceelor morţi, care, însă, nu ştirbesc calitatea sării.

 

Lacuri turcoaze
Ele se asemănă cu o ilustraţie dintr-o carte pentru copii – apa fiind vopsită de un artist necunoscut cu creionul albastru. Cu toate acestea, explicaţia constă în cantităţi mari de hidrogen sulfurat, care sunt furnizate de izvoarele subterane, care dizolvîndu-se în apă redau rezervoarelor o culoare de un albastru intens sau albastru-verde şi reamintesc soluţia de sulfat de cupru. Puteţi admira capodopere ale naturii în Munţii Caucaz, în Cheile Cerskii din Kabardino-Balcaria sau, de exemplu, în Carpaţi. Aici, în apropierea oraşului Svaleava, este situat un frumos lac albastru cu un nume simplu - Vînătăi. Oare nu este o idee pentru eco-turism?
 

 

 

Sursa facepla.net
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.