GRECIA A ACCEPTAT CONDIŢIILE UE ŞI VA ECONOMISI LA MAXIMUM

14.02.2012
Foto: library.thinkquest.org

Parlamentul Greciei a adoptat proiectul de lege privind noul acord de creditare cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, după dezbateri aprinse care au durat pînă duminică tîrziu.

 

Datorită acordului, Grecia va primi asistenţă financiară de 130 de miliarde de euro din partea UE şi FMI şi va fi scutită de datoria de 100 miliarde de euro faţă de creditorii particulari. În schimb, Grecia va fi supusă unei discipline financiare stricte pe parcursul a mai multor ani.

 

Astfel, salariul minimum va fi redus cu 22%, iar pentru tineretul în vîrstă de pînă la 25 de ani – pînă la 32%. De asemenea, pensiile vor fi micşorate cu 7-15%, cheltuielile pentru medicamente vor fi reduse cu peste 1 mld. euro, cheltuielile pentru armată – cu 300 mil. euro, iar cele pentru investiţiile de stat cu 400 mil. euro. Totodată, va fi introdus un nou grafic de privatizare, iar 15 mii de funcţionari publici cu timpul vor fi vor fi disponibilizaţi.

 

Opoziţia a cerut ca proiectul de lege să fie declarat anticonstituţional, însă majoritatea parlamentară constituită din alianţa de guvernămînt s-a opus. În semn de protest, din coaliţie a ieşit un partid naţionalist.


Sursa: euronews

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.