GRECIA NU DEVINE MAI APROPIATĂ

02.07.2021

 

 

Ca destinație turistică, există țări așa de atractive, că nu mai au nevoie de publicitate specială. A făcut-o deja istoria plină de legende și natura uimitoare. Colțișoare de rai, în care vrei să ajungi, barem, odată în viață. Dar oamenii au reușit să pună eticheta neîncrederii și pe aceste trasee unice.
Cine putea presupune, că minunata Grecie va deveni dacă nu o piatră de încercare, atunci un prag înalt, de care se vor împiedica sute, poate chiar mii de turiști moldoveni?

 

Elada nu este deschisă pentru toți


​Evident, pandemia a schimbat planurile întregii omeniri. Am acceptat acest lucru ca pe un fapt și ca pe niște dificultăți temporare. Cuminți, am stat în țările și casele noastre, am învățat să muncim și să studiem prin intermediul internetului, chiar și sărbătorile le marcam cu ochii pe monitoare. Spre finele primăverii, lumea a început să se deschidă, dar nu pentru toți. Pentru cetățenii Moldovei această ”deschidere” a însemnat un nou gen de discriminare – pe criteriul existenței celei de-a doua cetățenii.


Așa dar, la mijlocul lunii mai Grecia și-a deschis parțial hotarele pentru vizite. Mass-media moldovenească a anunțat, că la 18 mai Anatol Vangheli, ambasadorul Moldovei în Grecia, a discutat cu autoritățile țării posibilitatea deschiderii hotarelor pentru turiștii moldoveni, dat fiind că Moldova nu figura în lista țărilor, cetățenii cărora au permisiunea de a intra în Grecia, decizie care a fost luată în baza datelor privind pandemia. Cunoaștem însă, că la noi nivelul îmbolnăvirilor a scăzut semnificativ. Desigur, situația nu este ideală, dar e mult mai bună ca cea din Rusia sau Ucraina, cetățenii cărora au voie să viziteze Grecia. Este altceva, că rușii au avut probleme cu zborurile. Zborurile regulate între Rusia și Grecia au fost reluate abia la finele lunii iunie, iar cele charter nu au zburat deloc.


Într-un final, s-a convenit că cetățenii UE, ai Rusiei, Ucrainei și ai altor țări, cu drept de cetățenie, pot trece liber frontiera Greciei, indiferent de locul lor de trai. Circa 15% dintre cetățenii Moldovei au pașaport românesc. Cam tot același număr au pașapoarte UE, ucrainene sau rusești. Face oare ca demnitarii noștri să se mai complice de dragul celorlalți, cetățenii propriu-ziși ai Moldovei?

 

Planuri eșuate

 

Dar să revenim la turiști. Întrebare: ce persoană neprevăzătoare, în perioada pandemiei, își va preconiza odihna peste hotare, indiferent în ce țară? Ei bine, în pandemie nimeni nu a mai planificat nimic concret, toate se făceau spontan. Planurile au fost făcute mult înainte de ea.

 

Directoarea unei agenții de turism ne-a spus că foarte mulți turiști au comandat și achitat, parțial sau complet, odihna mult înainte de a începe pandemia. Dintre cele 40 de persoane, care și-au comandat călătoria prin această agenție, dar două familii aveau pașapoarte UE. Operatorii de turism trăiesc cu speranța, căci zilnic se văd nevoiți să explice clienților că hotarele nu au fost deschise pentru toți. Și mai complicat e să le explice cu ce-s mai răi cetățenii Moldovei ca acei cetățeni ai Moldovei, care dețin a doua cetățenie. Chiar așa, cum poate fi explicat acest fapt? Dacă vorbim despre situația epidemiologică, noi toți fierbem în același mediu. Pașaportul UE nu te salvează de covid. De altfel, în unele țări, împreună cu unul dintre soți, care deține fericitul act, poate fi admisă și cea de-a doua jumătate a lui.


În prezent, agențiile de turism reprogramează călătoriile în Grecia pentru august-septembrie. Așa au făcut și anul trecut. Și, ca și anul trecut, către această perioadă este prognozat următorul val de morbiditate, provocat de noua tulpină a coronavirusului. Sperăm să nu se adeverească. Însă cei care nu-și pot transfera concediul, își trimit copii la școală sau universități, trebuie să renunțe la călătorie sau să o transfere pentru vara lui 2022 . Transferarea e mai avantajoasă ca anularea călătoriei, dat fiind că în cazul transferului operatorii de turism garantează păstrarea prețului inițial al foilor de drum. Cel puțin, deocamdată.


Firmele turistice speră să soluționeze problema rambursării banilor achitați deja pentru călătorie, înainte de 31 decembrie, cum prevede legislația moldovenească.

 

- Noi ne specializăm în tururile mai populare – Bulgaria și Turcia – dar am avut comenzi și pentru alte țări, - povestește Zinaida Stratulat, administratoarea unei agenții de turism.– Anul trecut am reușit să rulăm situația, să întoarcem clienților banii sau să transferăm tururile pentru altă dată. Dar în sezonul actual Grecia nu a fost prea solicitată. Sper că în viitorul apropiat această țară va fi deschisă pentru toți cetățenii moldoveni. Unicul impediment ar putea fi înrăutățirea situației epidemiologice . Dar deocamdată în Moldova totul e bine. Și noi sperăm că odată cu deschiderea deplină a hotarelor, vor fi reluate și zborurile. Avem clienți care visează să ajungă pe insula Rodos și așteaptă cu răbdare acest eveniment.

 

De dragul sănătății

 

​În a. 2019 chișinăuianca Tamara Șubernețcaia a mers cu soțul său pe insula Creta. Au revenit cu numeroase impresii, odihniți și mai sănătoși, spun ei. În octombrie au comandat o călătorie pentru vara lui 2020, și au achitat-o în măsură deplină. Rezervarea în avans permite să se facă economii semnificative. Doamna ne-a spus că își doreau nu doar odihnă. Acele locuri posedă forțe tămăduitoare, ei își doreau să continue tratamentul cu aer și mare. Scopul de bază era însănătoșirea.

- Anul trecut data plecării ne-a fost transferată din 27 iunie pe 4 iulie, apoi pentru septembrie, apoi – pentru finele anului curent. Între timp, soțul meu a decedat de covid. Viața mea s-a schimbat complet, dar Grecia așa și nu s-a deschis. În ajunul zborului, eu am găsit un cuplu care deține pașapoarte românești și a acceptat să cumpere acel tur. Dar așa și nu am reușit să perfectăm actele pe numele lor. Deocamdată data plecării a fost transferată pentru mijlocul lui august, poate-poate reușim ceva. Dacă nu, agenția de turism va trebui să-mi restituie banii - 1200 euro. În caz de nevoie, voi apela la Agenția pentru drepturile consumatorilor.


Tamara Șubernețcaia crede că problemele care țin de direcția spre Grecia ar fi putut apărea din cauza decesului lui Boris Muzenidis, președintele holdingului Mouzenidis Group. Anume prin această companie au perfectat actele de călătorie multe agenții de turism din Moldova (fondatorul și președintele Mouzenidis Group, Boris Muzenidis a decedat în martie, 2021). Sau poate este politica unor țări UE de sprijinire a eforturilor autorităților române, orientate spre devalorizarea actelor moldovenești și ”distribuirea” propriilor pașapoarte printre moldoveni.


Greu de explicat

 

«Mouzenidis Travel» este un operator de turism care are reprezentanțe în 17 țări. Are în administrare o rețea de hoteluri grecești, asigură transferurile și zborurile. La 17 iunie pe site-ul Mouzenidis Travel a apărut informația privind sistarea temporară a deservirii turiștilor din Ucraina în perioada 18 - 26 iunie. Unii ucraineni au rămas blocați în acest colțișor de rai, deși tuturor li s-a promis revenirea în patrie. Acest eveniment neordinar a provocat numeroase zvonuri, inclusiv despre falimentul celui mai mare operator de turism.

 

Dar reprezentanții companiei au explicat, că sistarea deservirii turiștilor ține de procedurile tehnice și juridice de trecere a companiei la noul proprietar – moștenitorul lui Boris Muzenidis, Ioannis, fiul acestuia.

De aceea a apărut necesitatea sistării activității pentru o perioadă scurtă, în care moștenirea va fi evaluată, iar actele și conturile bancare – transmise noului conducător.

 

Acum să vedem legătura dintre problemele Mouzenidis Travel și problema intrării cetățenilor simpli ai Moldovei în Grecia însorită. Este imposibil. Ori le este permis tuturor, ori tuturor le este interzis. La ce bun să escaladăm situația? Pentru a arăta avantajul obținerii cetățeniei române sau privilegiile aderării la UE? E nedrept, oarecum.

Nu avem mai multă claritate


Nu putem spune că autoritățile Moldovei nu atrag atenție acestei probleme. Încă la 3 iunie Maia Sandu, președinta Moldovei, a abordat problema dată în cadrul întrevederii cu Sofia Grammata, ambasadoarea Greciei în Republica Moldova și România, și a rugat ca Moldova să fie inclusă în lista țărilor – nemembre UE, cetățenilor cărora le este permisă intrarea în Grecia.


La 12 iunie, la Athena, secretarul de stat al MAEIE Dumitru Socolan a discutat la această temă cu Hari Theocharis, ministrul grec al turismului. Părții moldovenești i s-a promis, parcă, că în următoarea perioadă Republica Moldova va fi inclusă în lista țărilor, cetățenii cărora pot călători în Grecia în scopuri turistice.

 

Însă de atunci nu au avut loc careva schimbări în problema dată.

 

Noi.md monitorizează în permanență această situație și urmărește apariția noilor informații privind intrarea cetățenilor Moldovei în Grecia.

Astfel, încă șa începutul lunii iunie am adresat MAEIE întrebarea concretă:

«Se știe, că cetățenii Republicii Moldova care dețin doar pașaportul biometric, nu pot intra în Republica Grecia în scopuri turistice.

 

De această dată, interdicția este valabilă pînă la 6 iulie, deși turiștii moldoveni sperau că ea va fi scoasă la 24 mai, apoi la 31 mai, apoi pe parcursul întregii luni iunie. În acest context, vă rugăm respectuos să ne anunțați dacă Ambasada Republicii Moldova în Republica Grecia negociază cu factorii de decizie din țara de acreditare anularea acestor restricții pentru turiștii moldoveni, în prim plan fiind următoarele argumente:

- Reducerea cazurilor statistice de COVID-19, înregistrate zilnic în Republica Moldova.

 

- Peste 27 de țări, inclusiv membre UE, au fost deschise pentru turiștii moldoveni, care le pot vizita în scopuri turistice cu anumite condiții, ce țin de prezentarea obligatorie a rezultatelor negative ale unui test sau, în funcție de circumstanțe, a certificatului de vaccinare.

 

- Începutul sezonului estival și interesul sectorului turistic grecesc pentru turiștii străini ».

Răspunsul a fost mai mult ca laconic, dar nu a făcut mai multă claritate: «Și MAEIE, și ambasada Republicii Moldova la Athena depun eforturi pentru a soluționa problema accesului cetățenilor moldoveni în Grecia, care pentru un șir de țări este restricționat din cauza pandemiei COVID-19. În acest scop au loc întrevederi de lucru cu autoritățile Greciei ».


​Dar noi nu am renunțat la încercările de a clarifica situația. Pe 23 iunie am expediat respectivele întrebări ambasadei Republicii Moldova în Grecia și ambasadei Greciei în Republica Moldova. Spuneam , că Republica Grecia este una dintre direcțiile cele mai îndrăgite și mai populare pentru călătorii moldoveni. «Cu regret, din cauza pandemiei cu coronavirus, de un an și jumătate această țară a fost închisă pentru turiștii străini. Dar în această vară situația s-a schimbat, și Grecia a început să primească turiști din alte țări – spre exemplu, din Rusia și Ucraina, deși acolo situația epidemiologică nu este foarte bună. În același timp, în lunile mai-iunie a anului curent indicii morbidității provocate de coronavirus în Republica Moldova au scăzut considerabil, însă autoritățile Greciei așa și nu au emis decizia, care ar permite cetățenilor Moldovei să viziteze această țară », - se spunea în scrisori.


Principala întrebare pentru ambasade era aceeași – ce factori au cauzat o asemenea decizie și ce acțiuni se întreprind pentru a soluționa problema dată

Și iată că la 29 iunie au venit răspunsurile. La fel de scurte. Ambasada Republicii Grecia în Moldova ne-a anunțat că «țările incluse de autoritățile Greciei în lista excepțiilor, au fost selectate în exclusivitate în baza criteriilor epidemiologice și reieșind din recomandările de rigoare ale Uniunii Europene (lista albă a țărilor).

 

Lista este înnoită cu regularitate. Orice schimbări ce țin de includerea Republicii Moldova vor fi plasate operativ pe site-ul web al Ambasadei și pe pagina de pe rețelele de socializare ».

Dar răspunsul departamentului nostru diplomatic din Grecia, la drept vorbind, ne-a cam contrariat. În publicăm în întregime: «Confirmăm, că scrisoarea Dvs. a fost recepționată și remisă serviciului de presă al Ministerului afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova. Rugăm să luați legătura cu serviciul de presă».

 

Probabil, diplomații noștri cred că întrebările ce țin de Grecia pot fi clarificate mai lesne în Chișinăul îndepărtat, nu nemijlocit la Athena.

Noi, evident, am urmat sfatul ambasadei RM și ne-am adresat serviciului de presă al MAEIE.

 

- Este o întrebare foarte importantă pentru noi, și de aceea încercăm să contribuim la soluționarea acestei probleme. Dar există decizia suverană a părții grecești și noi așteptăm răspunsul colegilor noștri din Athena, - a spus pentru Noi.md Daniel Vodă, secretarul de presă al MAEIE.

 

Deci, vom aștepta și noi acest răspuns.

 

Avioanele au prioritate

 

Dar chiar dacă se va produce multașteptatul eveniment și dorita Eladă va fi deschisă pentru călătorii moldoveni, va apărea o altă problemă – cum să ajungi la ea? Deocamdată în Grecia, dacă dispui de actele de călătorie ”corecte”, poți ajunge doar cu propriul mijloc de transport. Însă în Moldova nici pe departe nu fiecare familie dispune de un automobil personal, plus șoferul.

Dacă aruncăm o privire pe orarul zborurilor din aeroportul Chișinău, spre Grecia găsim un singur zbor, și acela nu zilnic – spre Soloniki. Însă dacă vrei să ajungi de aici pe Creta, spre exemplu, Rodos sau alte insule, va trebui să traversezi întreaga țară, și nici Athena nu e prea aproape.


​O sursă de la aeroportul Chișinău a spus pentru noi.md că, în linii mari, Grecia într-adevăr este închisă. Dar situația se schimbă cu fiece zi și chiar cu fiece oră. În pofida ecoului pandemiei, numărul zborurilor internaționale începe se crească, apropiindu-se de indicii firești pre-pandemici. S-ar părea, că serviciile aeroportuare și companiile aeriene din Chișinău au motiv de bucurie, dar nu, fiecare zbor nou este la limita panicii. De ce? Pentru că în perioada carantinei serviciile aeroportuare au pierdut numeroși angajați. Oamenii au plecat și nu au mai revenit. Dacă la începutul lui iunie erau cca 12 zboruri, peste 7 zile – deja 22-23. Dacă anterior la înregistrarea pasagerilor într-o tură lucrau 18 operatori, acum - 6-7. După aterizare, pasagerii stau în avion o jumătate de oră în plus, deoarece nu există un loc în care să fie debarcați, nu se reușește primirea lor. Personalul de însoțire a fost redus. Catastrofal, nu ajung șoferi, hamali și agenți aflați la înregistrare. Unde mai pui, că aceștia din urmă trebuie să posede limbile moldovenească, engleză și rusă.


Mai pe scurt, chiar dacă Grecia își va deschide brusc hotarele, nu garantăm că în scurt timp vor fi reluate zborurile spre această țară, inclusiv spre aeroportul Heraklion de pe Creta – insula de poveste, pe care se află, spre exemplu, Peștera Diktaio, în care, conform legendei, s-a născut însuși Zeus.

 

Și în timp ce problemele de diferit ordin așteaptă soluționarea, visurile multor cetățeni moldoveni despre odihna de vară se sparg de realitate.

P.S. Chiar în ajun, a apărut informația cum că UE este gata să deschidă accesul liber pentru încă 12 țări, inclusiv Moldova. Să sperăm că această decizie va accelera pentru cetățenii noștri posibilitatea de a ajunge pe țărmul doritei Elade.

Lidia Ceban

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.