HOTĂRÎT! MORATORIUL PRIVIND ACORDAREA CETĂȚENIEI PRIN INVESTIȚIE A FOST PRELUNGIT

18.12.2019

 

 

Moratoriul privind acordarea cetăţeniei Republicii Moldova a fost prelungit cu două luni, pentru că autoritățile nu sunt sigure de oportunitatea programului.

 

Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat de executiv, în cadrul ședinței de astăzi, 17 decembrie. Inițiativa prevede că mai multe instituții se vor expune asupra riscurilor programului, urmând să prezinte unei comisii specializate rapoarte de evaluare, transmite Noi.md cu referire la newsmaker.md. Totodată, în termen de 30 zile, Ministerul Afacerilor Interne, Biroul Migraţie şi Azil, Centrul Național Anticorupție, Serviciul Informații de Stat şi Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor vor elabora şi vor prezenta Comisiei de examinare rapoarte de evaluare a programului, din punct de vedere al eventualelor riscurilor pentru ordinea publică, securitatea statului sau promovarea corupţiei şi spălării banilor în Republica Moldova.

 

La rândul său, Comisia, în termen de 15 zile, va elabora şi va prezenta cabinetului de miniștri un raport consolidat cu concluziile şi recomandările de rigoare. Amintim că, în 2018, parlamentul a votat legea privind acordarea cetățeniei prin investiții. Aceasta prevede că străinii pot obține cetățenia moldovenească dacă au o bună reputație economică și financiară, nu prezintă pericol sau risc pentru ordinea publică și securitatea statului și varsă contribuții la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau au efectuat, timp de 60 luni, investiții în domeniile de dezvoltare strategică. În data de 31 iulie, legislativul a instituit un moratoriu asupra acestei legi, pe o durată de patru luni.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.