INFORMAȚIE IMPORTANTĂ PENTRU DIASPORA MOLDOVENEASCĂ

11.07.2017
Informație importantă pentru diaspora moldovenească
 

Începînd cu data de 11 iulie 2017, cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot care se vor afla în străinătate în ziua referendumului republican consultativ, stabilit pentru data de 24 septembrie, înregistra prealabil.

 

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, cetățenii moldoveni sînt invitați să se înregistreze prin intermediul paginii web www.alegator.md sau prin depunerea unei sau mai multor cereri scrise, la misiunea diplomatică și/sau oficiul consular al Republicii Moldova din țara respectivă și/sau la Comisia Electorală Centrală.

Formularul on-line se completează pentru o singură persoană, iar cererile scrise pot fi semnate și de mai multe persoane.

 

Ulterior, alegătorul, care s-a înregistrat prin intermediul paginii web, va primi confirmarea privind înregistrarea sa prealabilă la adresa de e-mail pe care a indicat-o în formular. Termenul limită de înregistrare prealabilă pentru referendumul republican consultativ din 24 septembrie este 9 august 2017.

 

Cetățenii care s-au înregistrat în prealabil vor fi automat radiaţi din lista electorală de bază de la locul de domiciliu din Republica Moldova. Această radiere va fi valabilă doar pentru referendumul republican consultativ din anul curent.

 

După finalizarea perioadei de înregistrare, informația privind numărul de cetățeni care s-au înregistrat prealabil pentru a-și exercita votul în străinătate, va fi transmisă de către CEC Guvernului Republicii Moldova pentru luarea deciziei asupra numărului secțiilor de votare suplimentare, deschise în afara misiunilor diplomatice și oficiilor consulare.

 

Datele colectate în urma înregistrării prealabile vor fi prelucrate exclusiv pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului.

 

Precizăm, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat un decret privind organizarea la data de 24 septembrie a unui referendum național. În cadrul acestuia cetățenii vor fi întrebați referitor la patru subiecte.

 

Prima se referă la miliardul furat pus pe umerii cetățenilor. Oamenii vor trebui sa răspundă cu "da" sau "nu", doresc anularea acestei legi.

 

Cea de-a doua întrebare se referă la oferirea drepturilor constituționale suplimentare președintelui țării. Asta ca șeful statului sa aibă posibilitatea să dizolve Parlamentul și să organizeze alegeri anticipate.

Cea de-a treia întrebare la care cetățenii vor trebui sa răspundă prin "da" sau "nu", este "Dacă vă doriți reducerea numărului de deputați în Parlament de la 101 la 71 de deputați.

 

Și ultima întrebare "Doriți introducerea în curriculum școlar a disciplinei Istoria Moldovei", la fel cu variantele de răspuns "da" și "nu".

 

Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.