ISTORIA UNUI MOLDOVEAN REVENIT ÎN MOLDOVA: SÎNT LA MINE ACASĂ ŞI MĂ SIMT MAI LIBER

28.08.2018
 

Istoria de succes a migrantului reîntors de peste hotare Vladimir a muncit doi ani în Federaţia Rusă ca vinzator de încălţăminte într-un magazin, în apropierea or. Moscova şi aproape de un an de zile e revenit acasa.

 

Din cauza situaţiei financiare grele în familie, împreună cu fratele mai mare şi mama, au emigrat în Rusia cînd avea doar 14 ani. Dar şi acolo n-a fost uşor de supraveţuit, n-avea profesie, fără practică de lucru, fără domiciliu oficial. După şase ani în străinătate, s-au întors acasă, deoarece mama sa s-a îmbolnăvit. A încercat singur să caute un loc de muncă, s-a interesat la prieteni, rude dar fără succese. Problema era că nu avea nici o profesie. A fost îndrumat de rude să apeleze la serviciile Agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă. ,,M-am adresat la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă mun. Bălţi, cu speranţa să-mi găsesc un serviciu bine remunerat, corespunzător nivelului de trai. Am fost informat despre locurile vacante, încurajat şi îndrumat de specialiştii Agenţiei de a urma un curs de pregătire profesională, pentru a însuşi o profesie şi ca rezultat să fiu angajat în cîmpul muncii”, relatează Vladimir. Obţinînd statutul de şomer, a participat activ la măsurile active propuse de Agenţie: consultaţii, seminare, clubul muncii.

 

Ca rezultat, a fost înmatriculat şi a urmat cursurile de electrogazosudor-montator la Şcoala Profesională nr.1 din Bălţi. ,,Am rămas satisfăcut de serviciile acordate de Agenţie, deoarece am îmbrățișat gratis o meserie, care îmi place şi sper să o folosesc în practică pe viitor. Avînd meseria însuşită, am încercat şi singur să-mi caut ocupaţie. Ca rezultat, am găsit un loc de muncă de electrogazosudor la sudarea construcţiilor din metal, şi anume confecţionarea porţilor metalice. La moment trec perioada de proba şi sper ca ulterior voi fi angajat la această întreprindere. Angajîndu-mă la întreprinderea în cauză, sper că situaţia financiară în familie se va schimba. Dar important e, că sînt la mine acasă şi mă simt mai liber”, spune Vladimir.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.