KOSOVO A INTRODUS REGIMUL DE VIZE CU REPUBLICA MOLDOVA

11.07.2013
Foto: 123rf.com

Republica Kosovo a introdus regim de vize cu 87 de țări. De la 1 iunie în listă au fost incluse țările care nu recunosc independența Kosovo și împiedică țara în intenția ei de a deveni membră a ONU. În afară de Moldova, regimul de vize a fost introdus pentru Belarus, Ucraina, Rusia, India, China și unele țări europene.

 

Conform surselor Guvernamentale kosovare, cetățenii străini urmează să aplice pentru viză la Consulatul General kosovar cu sediul la Istanbul. Programarea pentru depunerea actelor se face prin e-mail la adresa: visa.ist@rks-gov.net. Prezența personală este obligatorie. Aplicarea prin poștă (curier poștal) nu este posibilă.

 

Actele necesare:

- Formularul de viză completat și semnat;

- Pașaport valabil (cel puțin 3 luni de la data expirării vizei solicitate cu două pagini libere)

- Foto (35x45mm);

- Documente justificative a scopului plecării (certificate, invitații etc.);

- Rezervarea biletului;

- Rezervarea hotelului sau scrisoarea de garanție, autentificată notarial,din partea gazdei;

- Dovada mijloacelor financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor pentru sejurul în Kosovo (extras bancar pentru ultimele 3 luni);

- Asigurare medicală;

- Taxa de viză.

 

 În dependență de scopul vizitei pot fi solicitate acte justificative suplimentare. Toate actele urmează să fie îsoțite de fotocopii și  traduse în una din următoarele limbi: albaneză, sîrbă sau engleză. Solicitantul căruia îi este refuzată viza poate depune o plîngere în termen de 8 zile calendaristice.

 

Prima viză în Kosovo a fost acordată unui cetățean din Ghana.


Anterior, cetățenii Republicii Moldova, pentru călătoria în Kosovo primeau viza la Ambasada Republicii Serbia de la Kiev. Informații despre continuitatea sau sistarea acestei posibilități, precum şi obținerea vizei la frontieră, dar și taxa consulară nu au fost publicate.

 

Cetăţenii Republicii Moldova, care dețin o viză Schengen valabilă (cu multiple intrări) nu mai au nevoie de viza kosovară pentru un sejur de maxim 15 zile în Kosovo.

 

Vă reamintim că în Moldova paşapoartele eliberate de autoritățile din Kosovo nu sînt recunoscute, iar intrarea resortisanților din regiune în Republica Moldova poate fi rezolvată în baza unei vize, care va fi aplicată numai în pașapoartele emise de Republica Serbia.


Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.