LUCRĂTORII MIGRANȚI PĂRĂSESC RUSIA NU DOAR DIN CAUZA PRĂBUȘIRII RUBLEI

02.09.2015
Foto: viza.md

Lucrătorii migranți părăsesc Federația Rusă din mai multe motive și căderea rublei nu este principalul, susține expertul în probleme de migrație Alexandr Kalinin.

 


Problemele de migrație ilegală au fost discutate la conferința de presă „Migrația ilegală: lecții neînvățate pentru Europa”, care a avut loc la sfîrșitul lunii august. Fluxul imens de imigranți ilegali din Orientul Mijlociu a devenit o mare problemă pentru Franța, Italia, Spania, Portugalia, Ungaria, Bulgaria și alte țări europene.

 


„Este greu de spus că rata de schimb a rublei a fost cauza de reducere a fluxului de migranți. Posibil că motivul este înăsprirea controlului”, a spus Kalinin, răspunzînd la întrebarea dacă s-a redus fluxul de persoane sosite, din cauza cursului de schimb al rublei și a altui gen de instabilitate.

 


„La această întrebare trebuie de răspuns în contextul cîtorva factori, nu doar al cursului de schimb. În primul rînd, mulți migranți, considerînd că, din cauza unui șir de circumstanțe, de exemplu, din cauza înăspririi legislației referitoare la șederea legală în Federația Rusă, «acasă va fi mai bine», au plecat în patria lor. În rîndul al doilea, multe cercuri de migranți au crezut eronat că deja aici nu se va putea lucra. S-a dovedit că se poate și chiar trebuie. Dar respectînd legea din Federația Rusă”, consideră expertul.

 


Potrivit lui, „haosul determinat” din mediul migranților a fost oprit anume datorită legilor adoptate recent. „Da, a crescut responsabilitatea migranților. Dorești să lucrezi și să cîștigi – poftim, nu-ți interzice nimeni. Dar respectă regulile de ședere”, a spus Kalinin.

 


De asemenea, el crede că afluxul de imigranți ilegali din Europa sau Asia nu este posibil. „Rusia primește în mod tradițional migranți din fosta Uniune Sovietică. În același timp, la noi activează cu strictețe Serviciul de Grăniceri – atît terestru, cît și maritim. Din această cauză, sînt excluse tentativele de «asalt ilegal», ca, de exemplu, din Africa de Nord spre Europa”, a spus Kalinin.

 


Expertul a menționat, de asemenea, că traducerea în alte limbi a site-ului Serviciului Federal de Migrație nu are rost.

 


„Lucrătorii noștri migranți sînt obligați să cunoască limba rusă, pentru acest lucru și sînt organizate cursuri și testarea complexă a competențelor lingvistice, a cunoștințelor din domeniul dreptului și istoriei Rusiei”, a afirmat Kalinin.

 


Traducerea site-ului SFM în toate limbile nu va rezolva problema imigranților ilegali. Pentru aceasta, spun experții, sînt necesare metode mai eficiente. „Trebuie explicat totul pe site-ul SFM din Rusia. În ceea ce privește limba engleză, este o chestiune controversată. Dacă eu sînt turist și plec în orice țară europeană, eu doar nu cer ca serviciul de migrație din fiecare țară europeană să traducă întregul site în limba rusă”, a spus Kalinin.

 

Sursa: moldova.ms

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.