MEMORANDUMUL MOLDO-LETON DE COLABORARE ÎN DOMENIUL INTEGRĂRII EUROPENE A FOST SEMNAT LA CHIŞINĂU

29.04.2011

Miniştrii Afacerilor Externe al Republicii Moldova şi omologul său din Letonia au semnat în seara zilei de ieri un Memorandum de înţelegere privind colaborarea în domeniul integrării europene. Prin acesta Letonia s-a angajat suplimentar să sprijine parcursul european al Republicii Moldova. Evenimentul a avut loc în cadrul vizitei oficiale la Chişinău a ministrului leton de externe Girts Valdis Kristovskis.

 

Ministrul AEIE, Iurie Leancă, a apreciat dinamica şi reuşita dialogului politic moldo-leton. „Sîntem recunoscători colegilor noştri letoni şi sîntem convinşi că acest Memorandum creează un cadru suplimentar, necesar şi benefic pentru preluarea experienţei pozitive a Letoniei în integrarea europeană. Mizăm foarte mult pe sprijinul activ al Letoniei, care are o voce distinctă şi influentă în cadrul Uniunii Europene”, a afirmat Leancă.


La rîndul său, Girts Valdis Kristovskis a remarcat progresele înregistrate de autorităţile de la Chişinău în privinţa apropierii de UE, în special în cadrul Parteneriatului Estic. „Ca membru al Guvernului leton şi politician, care a petrecut mulţi ani în procesele de aderare la UE şi NATO, vă spun că în faţa autorităţilor Republicii Moldova stă o sarcină dificilă. Dar, vă asigur, că în acest parcurs european cetăţenii moldoveni sînt reprezentaţi de oficiali competenţi, iar experienţa Letoniei va fi o oportunitate, pentru a vă ajuta să depăşiţi problemele”, a menţionat ministrul leton. Totodată Kristovskis s-a arătat încredințat că Moldova va depăşi toate problemele şi va deveni o parte importantă a Uniunii Europene.

 

În contextul negocierilor Acordului de asociere, cei doi au mai discutat despre dinamica dialogului RM-UE privind liberalizarea regimului de vize, perspectiva lansării negocierilor pe marginea creării Zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător, perspectiva aderării la Spaţiul Aeronautic Comun European, colaborarea în justiţie, administraţie publică locală, industrială şi tehnico-ştiinţifică, precum şi preluarea negocierilor oficiale în formatul „5+2”.

 


Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.