MOLDOVENII CARE ÎŞI FAC STUDIILE PESTE HOTARE AU MAI PUŢINE ŞANSE SĂ SE ANGAJEZE ACASĂ

27.11.2012
Foto: law.uiowa.edu

Moldovenii care îşi fac studiile în alte state şi revin acasă au mai puţine şanse de angajare în cîmpul muncii. Asta pentru că nu toate diplomele străine sunt recunoscute în Moldova. La această concluzie au ajuns experţii de la Institutul IDIS Viitorul, care au prezentat, rezultatele unui studiu.


Georgeta Micu şi-a făcut studiile în România. După ce a revenit în ţară, femeia a fost nevoită să accepte un post de muncă cu un salariu de cîteva ori mai mic decît în ţara vecină.

 

"Prima facultate am absolvit-o în România. Nu am aşteptat să găsesc ceva la un salariu echilibrat. Am acceptat un salariu de trei ori mai mic decît cel pe care îl aveam", a relatat Georgeta.

 

Experţii de la Idis Viitorul spun că cel mai greu le vine celor care urmează studii neformale. Se au în vedere persoanele care lucrează în străinătate şi obţin certificate în baza activităţilor practice, şi nu a studiilor teoretice. Acest document nu este recunoscut în Moldova.


"Avem nevoie, de asemenea, de un sistem juridic intituţional care ar ghida şi ar legaliza activitatea şi un centru, fie la nivel republican,de recunoaştere a învăţării anterioare", a declarat Viorica Antonov, expert IDIS Viitorul.

 

Potrivit Ministerului Educaţiei, pentru ca diplomele neformale obţinute în străinătate să fie recunoscute în Moldova, deţinătorii lor trebuie să urmeze studii suplimentare pentru a dobîndi şi cunoştinţe teoretice.

 

Potrivit datelor oficiale, numărul moldovenilor plecaţi la muncă peste hotare este de jumătate de milion. Rusia este destinaţia principală pentru emigranţii moldoveni. Acolo muncesc 240 de mii de oameni. Pe locul doi este Italia, unde se află peste 120 de mii de conaţionali de-ai noştri. În Spania şi Portugalia au emigrat aproximativ 30 de mii şi, respectiv, 24 de mii de moldoveni.


Sursa: publika.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.