NOI REGULI PENTRU CEI CARE SOLICITĂ CARTE VERDE ÎN SUA

15.08.2019

 

 

Administrația americană a aprobat reguli noi, care ar putea reduce numărul imigranților legali în Statele Unite.

 

Cei care solicită Carte Verde și viză vor putea fi refuzați dacă au venituri mici ori studii puține, pentru că asemenea categorii se pot transforma ușor în asistați sociali, susțin oficialii de la Washington. „Dorim să ne asigurăm că sistemul nostru de imigrație aduce oameni care să devină cetățeni americani, mai întâi ca rezidenți permanenți legali, care se pot întreține singuri, care nu vor depinde de asigurările sociale, mai ales în epoca modernă a sistemului social, care este foarte scump. Autosuficiența, care a fost o parte centrală a valorilor americane timp îndelungat, este foarte importantă pentru noi și pentru contribuabili”, a explicat Ken Cuccinelli, reprezentant al serviciilor pentru cetățenie din SUA. Noile reguli care intră în vigoare la jumătatea lui octombrie vor afecta aproape 400 de mii de oameni.

 

Noua reglementare, promovată de Stephen Miller, principalul consilier al preşedintelui Donald Trump pentru politica de migraţie, va permite să fie respinse cererile de vize temporare sau permanente ale celor care nu au venituri suficiente, care beneficiază de ajutoare sociale, bonuri pentru alimente, locuinţe sociale sau asistenţă medicală în cadrul programului Medicaid. Obiectivul este garantarea „autosuficienţei” imigranţilor, astfel încît aceştia „să nu depindă de resursele publice pentru satisfacerea nevoilor, ci să se bazeze pe propriile capacităţi, pe resursele membrilor de familie, ale sponsorilor şi ale organizaţiilor private”, explică o notă publicată în Federal Register, jurnalul oficial al guvernului Statelor Unite, potrivit Agerpres. Reglementarea derivă din Legea Imigraţiei din 1882, conform căreia guvernul poate să refuze să acorde viză oricărei persoane care prezintă riscul de a deveni o „povară publică”. În ultimii ani, autorităţile de resort au respins cererile de viză ale celor care ar fi urmat să depindă în primul rând de asistenţa guvernamentală. Reforma se încadrează în eforturile preşedintelui Donald Trump de a reduce migraţia - atât legală, cît şi ilegală - pe care o consideră una dintre cele mai importante probleme ale mandatului său la Casa Albă.

 

În acelaşi scop, el a promis că se va construi un zid la frontiera SUA cu Mexicul, iar iniţial a susţinut că partea mexicană va plăti construcţia. De asemenea, a insistat pentru modificarea legislaţiei privind imigraţia. În ambele direcţii de acţiune, nu s-au înregistrat progrese importante în Congres, notează Reuters. Modificarea regulilor privind ajutoarele ar putea fi cea mai drastică măsură a administraţiei Trump în domeniul migraţiei, apreciază agenţia de presă, care menţionează că susţinătorii drepturilor imigranţilor au criticat planul guvernului, argumentând că reprezintă o modalitate de a ocoli Congresul. Jumătate din cererile de Green Cards ar putea fi respinse Institutul pentru Politica de Migraţie se aşteaptă ca noile reglementări să ducă la respingerea a peste jumătate din cererile de „green cards” (documentele care asigură dreptul de reşedinţă în SUA) din motive familiale. În 2016 au fost emise aproximativ 800.000 de astfel de permise de şedere.

 

Majoritatea imigranţilor nu sunt eligibili pentru principalele programe de asistenţă socială din Statele Unite decât după ce primesc „green card”. Măsura anunţată de DHS extinde definiţia „poverii publice”, ceea ce va împiedica şi mai multe persoane să primească dreptul de reşedinţă. Solicitanţii trebuie să facă dovada unor venituri mai ridicate. În acelaşi timp, a fost extinsă lista programelor de asistenţă a căror accesare este incompatibilă cu obţinerea dreptului de şedere în SUA pe termen lung. Apărătorii drepturilor imigranţilor şi-au exprimat îngrijorarea că aceştia ar putea fi astfel descurajaţi să primească ajutoarele medicale sau alimentare la care ar avea dreptul direct sau pentru copii, iar ca urmare sănătatea publică se va deteriora. În ianuarie 2018, Departamentul de Stat a lăsat în mai mare măsură la aprecierea diplomaţilor americani deciziile privind refuzul de a elibera vize pentru cei care ar putea necesita ulterior cheltuieli publice. În anul fiscal 2018, care s-a încheiat în septembrie, numărul de cereri de viză respinse din astfel de motive a fost de patru ori mai mare decât în 2017. Departamentul Justiţiei are la rîndul său în vedere o reglementare care ar lărgi mult categoria de persoane care pot fi expulzate deoarece beneficiază de ajutoare sociale.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.