NOII CETĂŢENI ROMÂNI DIN UCRAINA NU VOR TRĂI NICIODATĂ ÎN ROMÂNIA

15.03.2013
Foto: wordpress.com

“Moldovenii și românii din Ucraina obţin într-un număr foarte mare cetăţenia României, însă aleg să locuiască tot pe teritoriul statului ucrainean“ - informează postul de televiziune 24TV, într-un reportaj intitulat ”Locuitorii Bucovinei (de Nord, nota redacţiei) au obţinut 100.000 de paşapoarte româneşti“. Postul de televiziune menţionează că atunci cînd se pune problema obţinerii cetăţeniei române, cei din Ucraina optează, în majoritate, doar pentru paşaport românesc, nu şi pentru buletin.


“Dacă într-o regiune există o minoritate care constituie 20% din populaţia zonei respective, se poate discuta deja despre crearea unei autonomii culturale, iar astăzi, în Nordul Bucovinei, există aproximativ 12% români şi 7-8% moldoveni,, - susţine consultantul Institutului Naţional de Studii Strategice din Ucraina, Maxim Kiak.


Politologii ucraineni explică faptul că noii cetăţeni români din Ucraina nu vor trăi niciodată în România, paşaportul românesc, fiind pentru ei doar o “cheie de acces în Europa”. În opinia acestora, ”acordarea cetăţeniei române locuitorilor din Nordul Bucovinei este o consecinţă a faptului că România nu acceptă situaţia actuală a frontierelor şi încearcă să readucă România Mare pe harta lumii“.”Regimul politic din fosta Românie Mare nu a fost nici mai bun, nici mai liberal şi a reacţionat destul de agresiv la orice iniţiativă de obţinere a vreunei forme de independenţă pe teritoriul Bucovinei. Toată lumea îşi aminteşte ce a însemnat românizarea. A fost vorba nu doar de introducerea limbii şi culturii române, în timpul războiului, ci şi românizarea elementară a mediului de afaceri, cînd unii întreprinzători erau obligaţi să devină români“ - susţine Ana Skoreiko, istoric ucrainean din Cernăuţi.


Potrivit 24TV, Consulatul României de la Cernăuţi refuză să comenteze procesul de “românizare prin acordarea cetăţeniei române”. Pe de altă parte, organizaţiile culturale moldoveneşti din regiunea Odesa, printre care şi cea condusă de Anatol Fetescu, susţin că acest proces este precum o “cotropire”.


Sursa: infoprut.ro
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.