NORMELE INTERNAȚIONALE ȘI REALITĂŢILE POSEDĂRII DUBLEI CETĂȚENII ÎN EUROPA

18.04.2013
Foto: biyokulule.com

Recent, autoritățile lituaniene au început să lucreze asupra procedurii, care va permite adoptarea unei legi cu privire la dubla cetățenie. Seimul lituanian a început elaborarea proiectului de lege respectiv, iar comisia corespunzătoare a început pregătirea pentru referendum. Problema este că, conform legislaţiei lituaniene, o astfel de lege poate fi adoptată numai cu condiţia introducerii modificărilor în Constituția țării, acestea la rîndul lor pot fi făcute numai prin referendum.


Proiectul de modificare a legii şi desfăşurarea referendumului au menirea să protejeze cetățenii din Lituania, aproximativ 500.000, care în prezent sînt plecaţi în UE, SUA, precum și în Australia și America Latină. Acești cetățeni au locuit o perioadă de timp într-o țară străină și ar putea deveni cetățeni cu drepturi depline ale acestui stat, dar nu pot face acest lucru, pentru că pierd imediat cetățenia Lituaniei.


Trebuie remarcat faptul că, în cazul în care cetăţeanul se află în posesia a două sau mai multe cetăţenii, în conformitate cu normele internaționale, aceasta devine imediat bipatrid, dîndu-şi de facto acordul pentru ca fiecare dintre state sa-i ceară îndeplinirea îndatoririlor civice.


Totodată, este necesar să se facă distincție între cazurile cu dublă cetățenie, atunci cînd, în baza unor acorduri bilaterale ambele țări recunosc ambele cetăţenii ca fiind egale, începînd cu cazul a două (sau mai multe) cetățenii (dacă permite legislaţia acestor state) şi cînd e vorba de statele între care nu există astfel de acorduri, atunci cînd fiecare stat îl consideră doar cetățean al său.


În acest caz, de multe ori în legislația fiecărui stat nu este specificat modul în care bipatridul trebuie să-și îndeplinească îndatoririle civice, luînd în considerare dubla lui cetățenie, de aceea, în unele cazuri, apar dificultăți serioase. Cea mai frecventă problemă este satisfacerea serviciului militar, activarea în structurile guvernamentale a fiecăruia dintre state.


În acest context se înscrie recenta inițiativă a deputatului Parlamentului maghiar din partea partidului de extremă-dreapta “Jobbik”, care a propus spre dezbateri proiectul de lege, potrivit căruia toți membrii Parlamentului vor fi obligați să raporteze posedarea cetățeniei duble.


Potrivit deputatului maghiar, «cetățenia este o formă de identitate, care indică cărei țări îi este loial cetățeanul. Prin urmare, situația devine ambiguă atunci cînd politicienii cu dublă cetățenie acționează în calitate de reprezentanți ai intereselor Ungariei, ca exemplu, în cadrul negocierilor diplomatice, mai cu seama atunci, cînd merge vorba de careva chestiuni mai sensibile».


Sursa: Viza.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.