O CĂLĂTORIE LA ŞERPENI

31.08.2012
Foto: moldovenii.md

Pe teritoriul raionului Anenii Noi se află monumente unice ale naturii şi istoriei, care sînt luate sub ocrotirea statului: configuraţia geografică din preajma satului Teliţa, pădurea de la Hîrbovăţ şi parcul-dendrariu. În aceste locuri au fost descoperite aşezări ale oamenilor străvechi, care s-au perindat pe aceste teritorii ani de-a rîndul. Au fost găsite aşezări ale mai multor culturi străvechi, care s-au perindat aici pe parcursul mai multor mii de ani. Descoperirile paleontologice au lărgit considerabil cunoştinţele despre lumea animală existentă pe teritoriul nostru milioane de ani în urmă.

 

Satul Şerpeni este situat la 50 de km de Chişinău, pe malul pitoresc al Nistrului. În anul 1985 conform mărturiilor localnicilor, lîngă satul Şerpeni a fost descoperit şi deschis un mormînt, în care au fost înhumaţi în masă ostaşi sovietici, căzuţi pe cîmpul de luptă de la Şerpeni.

 

În octombrie 1985 a fost luată hotărîrea despre construirea unui Memorial al Gloriei Militare, pe care să reînhumeze cu onoruri militare rămăşiţile umane ale ostaşilor găsiţi la Şerpeni. Concursul pentru cel mai bun proiect a fost cîştigat de arhitectul Leonid Grigoraşenko. La 22 august 2004 la Şerpeni a fost deschis măreţul Complex Memorial „Capul de pod” de la Şerpeni.

 

Raionul Anenii Noi se află la sud-estul municipiului Chisinău , se mărgineşte cu raioanele Ialoveni, Criuleni, Căuşani şi cu districtul administrativ Bender. Este situat geomorfologic pe Cîmpia de Sud a Moldovei. Nistrul demarchează graniţa de est a raionului.


Sursa: moldovenii.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.