OBȚINEREA PERMISULUI DE ȘEDERE ÎN ȚĂRILE BALTICE. CARACTERISTICI COMPARATIVE.

12.08.2016
 

Vă oferim o caracteristică comparativă a procedurilor de obținere a permisului de ședere permanent în Letonia, Lituania și Estonia.

 

Țările Baltice au devenit membre cu drepturi depline ale UE relativ recent, cu toate acestea, viteza și uneori reformele radicale locale pot stîrni invidia multor state europene. Astăzi acestea sînt țări mici, însă autosuficiente, cu un aparat de stat eficient, orientate asupra economiei inovaționale. Unul dintre principalele avantaje ale Letoniei, Lituaniei și Estoniei: o procedură clară și foarte simplă pentru demararea unei afaceri pentru străini. Guvernele Țărilor Baltice sînt cointeresate în investiții străine, oferindu-le investitorilor și antreprenorilor nu numai acces nerestricționat pe piața europeană, dar, de asemenea, permis de ședere permanent cu perspectiva obținerii cetățeniei.

 

Chiar dacă există anumite similitudini: Letonia, Lituania și Estonia sînt trei țări diferite, cu plusuri şi minusuri, condiţii pentru mediul de afaceri și politica de migrație. Noi vă propunem o descriere comparativă a acestor state, astfel încît să vă puteţi determina ce este potrivit anume pentru dvs.

 

Letonia

     Populația – 1 962 700

     Capital - Riga

     PIB-ul pe cap de locuitor - 24 712 dolari

     Poziția țării în clasamentul Doing Business 2016 − 22

     Salariul mediu - 7968 euro / an

     Suprafața medie a proprietății, pe care o puteți cumpăra în capitală contra sumei de 200 000 de euro - 92 m²

 

Condițiile de obținere a permiselor de ședere, de ședere permanentă, a cetățeniei.

În Letonia, există două opțiuni de obținere a permiselor de ședere pentru străini: prin achiziționarea  bunurilor imobiliare și prin investiții în propria afacere în această țară.

 

1. Cumpărarea imobilului

Pentru a obține un permis de ședere cetățeanul străin trebuie să procure în Letonia un obiect imobiliar care costă minim 250 000 de euro (cu valoarea cadastrală - de cel puțin 80 000 de euro).  Efectuînd achiziția și plățile necesare (inclusiv taxa de 5% din prețul de achiziție), străinul primește un permis de ședere, valabil timp de 5 ani. Apoi, statutul poate fi prelungit pentru încă 5 ani (costul procedurii - 5000 de euro). De asemenea, după 5 ani de ședere în ţară străinul are dreptul să aplice pentru ședere permanentă. Ce-I drept, pentru aceasta trebuie să susțină examenul la limba letonă.

 

2. Investiţii în propria afacere

Omul de afaceri străin poate conta pe un permis de ședere în Letonia prin deschiderea unei companii cu un capital de cel puțin 50 000 de euro. Cifra de afaceri anuală a societății trebuie să fie de cel puțin 10 milioane de euro, iar personalul - 50 angajați. În plus, societatea este obligată să plătească impozite anual de minim 40 000 de euro. Cerințe privind valoarea minimă a taxei nu sînt înaintate, în cazul în care capitalul societății constituie 100 000 EUR sau mai mult. Perioada de valabilitate a permisului de ședere și condițiile de obţinere a permisului de şedere permanentă sînt similare cu cele din primul punct.

 

Lituania

     Populația – 2 898 062

     Capitala - Vilnius

     PIB-ul pe cap de locuitor - 28 359 $

     Poziția țării în clasamentul Doing Business 2016 − 20

     Salariul mediu - 7200 euro / an

     Suprafața medie a proprietății, pe care o puteți cumpăra în capitală cu 200 000 euro - 121 m²

 

Condiții de obținere a permisului de ședere, a permisului de ședere permanentă, a cetățeniei

Spre deosebire de țara vecină Letonia, opțiunile de obținere a unui permis de ședere prin investiții în Lituania sînt limitate. Mai precis, metoda este doar una: deschiderea unei societate pe acțiuni de tip închis, cu capitalul social al țării de 14 500 euro (sau angajarea în mod oficial a 3 cetățeni ai Lituaniei sau avînd permisiunea de a lucra în Lituania, a fi angajat la propria companie). Permisul de ședere în Lituania este emis pentru un an, cu opțiunea de reînnoire. După 5 ani, străinul poate obține permis de şedere permanentă, iar după 10 ani - cetățenia Lituaniei.

 

Estonia

     Populația – 1 311 759

     Capitala - Tallinn

     PIB-ul pe cap de locuitor - 28 592 dolari

     Poziția țării în clasamentul Doing Business 2016 − 16

     Salariul mediu − 10 836 euro / an

     Suprafața medie a proprietății, pe care o puteți cumpăra în capitala cu 200 000 de euro − 85 m²

 

Condiții de obținere a permiselor de ședere, de ședere permanentă, a cetățeniei

Un străin care intenționează să primească permis de ședere permanentă în Estonia prin intermediul investițiilor, de asemenea, are doar o singură opțiune: deschiderea unei afaceri. Valoarea investițiilor va depinde de forma de activitate: pentru un întreprinzător individual, persoană fizică − 16 000 de euro, pentru asociațiile comerciale − 65 000 de euro. În mod normal, un permis de ședere în Estonia este eliberat pentru unul sau doi ani, cu dreptul de prelungire. După 5 ani, antreprenorul străin poate obține permis de şedere permanentă, după 8 ani de ședere în Estonia − cetățenia.

 

În material au fost utilizate datele Fondului Monetar Internațional, ale Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Băncii Mondiale, Deloitte Property Index Overview of European Residential Markets (pentru luna iulie 2016), precum și informaţia organelor de stat în domeniul statisticii în Letonia, Lituania și Estonia.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.