OPINIE: SISTEMUL EDUCAȚIONAL AR TREBUI SĂ ELABOREZE PROGRAME DE INTEGRARE A COPIILOR DIN DIASPORĂ

16.04.2020

 

 

Sistemul educațional din Moldova ar trebui să elaboreze programe de intergare/suport pentru copiii din diaspora, care vin din alte sisteme educaționale, fără cunoașterea limbii materne și cu probleme de acomodare.


Această opinie a fost exprimată într-un interviu exclusiv oferit portalului de știri Noi.md de fosta șefă a Biroului Relații cu Diaspora, Olga Coptu.

Răspunzînd la întrebarea ce crede că ar trebui să facă pentru diasporă actuala guvernare în situația creată, ea a menționat că atunci cînd au început colectările de fonduri pentru sistemul medical din Moldova, s-au mobilizat atît cei de acasă, cît și cei de peste hotare.

 

Diaspora, împreună cu cei care au rămas în țară, a căutat soluții, a donat bani, a căutat echipamente și materiale necesare și a organziat transportarea lor către Moldova.

”Eu cred că Guvernul ar trebui să urmeze acțiunile societății civile și să înceteze atacuri inutile. Se așteaptă o scădere drastică a remitențelor, care va determina scăderea puterii de cumpărare, a consumului, dar și scăderea colectării TVA în bugetul public. Vor avea de suferit familiile care erau dependente de remitențe, dar și micul business din țară și statul, prin scăderea veniturilor la buget. Cu toții ne dorim să ajungem în vară și să scăpăm de Covid 19. Dar ce se va întîmpla dacă starea de urgență va continua? Cum vor face față situației atoritățile?”, s-a întrebat fosta șefă a Biroului Relații cu Diaspora.


Potrivit Olgăi Coptu, în cazul în care pandemia va dura mai multe luni, probabil toată omenirea se va ajusta noii situații din mers. Indiferent dacă vor fi redeschise rutele avia sau nu, tot mai mulți moldoveni vor fi în situația critică de reîntoarcere la baștină.


”Vor reveni și familii cu copii, iar sistemul nostru educațional ar trebui să elaboreze programe de intergare/suport pentru copiii din diaspora. Or aceștia sînt copiii noștri, care însă vor veni din alte sisteme educaționale, fără cunoașterea limbii materne și cu probleme de acomodare”, a subliniat ea.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.