OPINIILE EXPERŢILOR: MISIUNEA NOASTRĂ DIPLOMATICĂ „CASCĂ GURA”, MAEIE ESTE NEPĂSĂTOR FAŢĂ DE CETĂŢENII MOLDOVENI

29.06.2012
Foto: codru.eu

După ce Guvernul a decis să aloce 220 de mii de lei pentru a ajuta sinistraţii moldoveni din Italia afectaţi de cutremur, aceştia declară că refuză banii pe motiv că ar fi prea puţini. Experţii din Republica Moldova susţin că situaţia este una duplicitară: pe de o parte, nu este primul caz cînd cetăţenii moldoveni sînt lăsaţi în voia sorţii peste hotarele ţării, iar pe de altă parte oamenii care nu s-au interesat prea mult de soarta ţării insistă să fie ajutaţi de ţara pe care au părăsit-o.

 

„Nemulţumitului i se ia darul. Misiunea noastră diplomatică „cască gura”. Diplomaţii ar putea să încerce sa aplaneze conflictul. Dar, totuşi, puţin este mai mult decît nimic, iar oamenii care muncesc la greu ştiu lucru acesta. Intuiesc că mai este ceva la mijloc. Se pare că cineva le-a sugerat idea să refuze aceşti bani”, a spus conferenţiarul universitar de la Catedra ştiinţe politice a Universităţii de Stat din Moldova, Angela Colaţchi, solicitată de NOI.md.

 

Şi specialistul în comunicare Cristian Saulea este de o părere similară. El susţine că atitudinea de care au dat dovadă cetăţenii Republicii Moldova aflaţi în Italia este puţin cam „deplasată”. „Moldoveanul este obişnuit că statul îi este dator să-i asigure o sumedenie de lucruri, care în alte ţări ţin strict de responsabilitatea cetăţeanului. Nu cred că situaţia dată va afecta cumva imaginea Republicii Moldova, pur şi simplu trebuie să se aşeze la o masă şi civilizat să discute fără isterii, panică, nervi sau ignoranţă despre ceea ce au nevoie şi ce le poate oferi statul”, a opina Saulea.

 

Cu toate acestea, mai susţine Cristian Saulea, „nu este nici primul şi nici ultimul caz cînd cei de la Ministerul de Externe sînt nepăsători faţă de cetăţenii moldoveni aflaţi peste hotare”.

 

În opinia sociologului Doru Petruţi, Guvernul are şi alte probleme, mult mai serioase, cărora nu poate face faţă. „Cei care au spus că suma e mică, ar trebui să aibă şi ceva argumente. La fel cum Guvernul, cred eu, a decis asupra acestei sume avînd la bază un fel de analiză”, a spus Petruţi. El mai susţine că întrebarea poate fi pusă altfel: „ce treabă are Guvernul Republicii Moldova cu nişte cetăţeni care au ales să trăiască de mai mulţi ani în Italia şi nu plătesc vreun impozit statului moldovean?”.

 

„Problema poate fi pusă şi aşa. Cu toate astea, un stat sărac ca Republica Moldova alege să îi ajute. Simbolic sau nesimbolic, dar e un ajutor. Să nu ai nici o contribuţie la stat, dar să fii fudul şi cu pretenţii, tot nu mi se pare o atitudine serioasă. Totuşi, indiferent de situaţia în care se află un cetăţean al Republicii Moldova, indiferent cît e acesta de idiot sau nu, e responsabilitatea autorităţilor să aibă grijă de ei”, a conchis sociologul.


Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.