ORAȘUL GERMAN AL VISELOR TALE

12.01.2013
Foto: euromag.ru

Germania, unificată acum 140 de ani, rămîne a fi o țare foarte diversificată. Fiecare oraș este unic și nu se aseamănă cu cele vecine, fiecare regiune are propriile sale tradiții, bucătărie, eroi. Compania ”DekaBank” a studiat 32 de orașe germane în ce privește piața forței de muncă, bunăstarea, demografia și a întocmit clasamentul celor mai bune orașe pentru trai din Germania.


Liderul clasamentului a fost destul de previzibil – capitala Bavariei a ocupat întotdeauna un loc deosebit în rîndul orașelor germane.


München a devansat 31 de rivali la mare distanță, cucerind primul loc nu numai în clasamentul general, ci și în cel al confortului vieții. Pentru a evalua calitatea vieții în oraș, cercetătorii au examinat cu atenție mai multe aspecte: densitatea populației, învățămîntul, instituțiile culturale și situația criminogenă. La cei mai mulți parametri, Munchen a ocupat primele poziții. Cu toate acestea, nu s-a trecut fără neajunsuri. Metropola bavareză, în două din cele trei categorii testate, a acumulat toate punctele posibile, dar în materie de educație s-a pomenit în treimea inferioară a clasamentului. Ca factor de evaluare a fost selectat numărul de absolvenți care sînt gata pentru învățămîntul superior, iar aceștia în Bavaria, în mod tradițional, sînt puțini.


Locul al doilea în clasament l-a ocupat Stuttgart, care a făcut un salt în comparație cu clasamentul de anul trecut. Capitala statului Baden-Wuerttemberg s-a ridicat de pe locul al șaselea pe cel de-al doilea – în ciuda protestelor locuitorilor din cauza noii gări. Motivul: al șaselea oraș, după numărul de locuitori, din Germania și-a îmbunătățit atmosfera culturală și a înregistrat schimbări pozitive în ce privește situația criminogenă comparativ cu anul 2011.


Urmează Hamburg (locul al treilea) și Berlin (locul al patrulea), doar cu puțin cedînd în fața medaliatului cu argint. În ambele orașe se atestă un număr mare de candidați la studii și o gamă largă de activități culturale. Ce-i drept, situația criminogenă aici este relativ agravată, ceea ce reduce calitatea generală a vieții.


Schwerin, Bremen și Dortmund ocupă ultimele locuri în clasament.


Capitala regiunii Mecklenburg, Schwerin, chiar de a adunat toate punctele din domeniul educației, are cea mai mică densitate populației – 730 de locuitori pe kilometru pătrat. Orașul est-german a oferit, de asemenea, cea mai săracă selecție a instituțiilor culturale și, de aceea, s-a plasat pe ultimul loc în clasament.


Bremen (locul 31) și Dortmund (locul 30) nu au putut să se evidențieze în nicio ramură din cele patru aspecte ale calității vieții și sau clasat pe penultimele 2 locuri.


De remarcat că cea mai periculoasă situație criminogenă este în Frankfurt. În orașul băncilor se comit cele mai multe infracțiuni, dar el a reușit să-și asigure locul 22 datorită performanței bune de cultură și densității populației.


Opt orașe germane au primit cel mai mare număr de puncte în clasament la capitolul educație. Șase dintre ele se află în Germania de Est, printre ele – Dresda, Erfurt, Leipzig și Magdeburg.


În top zece au ajuns numai două orașe din estul Germaniei – Berlin (locul al patrulea) și Dresda (locul al șaptelea).

 

Sursa: euromag.ru
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.