PĂTURILE ŞI SUPA FIERBINTE ÎNCĂLZESC CORPUL

07.02.2012
Foto: point.md

Expunerea prelungită la frig poate provoca hipotermie. Acest lucru înseamnă că temperatura corpului tău scade de la valoarea normală de 36-37°C sub 35°C. Dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii Puls, îţi spune care sunt simptomele şi cum să acorzi primul ajutor în cazul în care ai de-a face cu o persoană hipotermică.

 

Dacă observi că o persoană care a stat foarte mult în frig are lacune de memorie, este ameţită şi vorbeşte nedesluşit, are puls slab şi respiraţia slăbită, frisoane şi vomită, este foarte posibil ca aceasta să fie în pericol de a intra în şoc hipotermic. În situaţii mai grave, persoana poate fi chiar în comă. În funcţie de temperatură, hipotermia se poate clasifica în:


uşoară - temperatura corpului este între 35-32°C.
medie - temperatura corpului este între 32- 28° C.
gravă - temperatura corpului e sub 28º C.

 

Cei mai expuşi, sunt vîrstnicii şi copiii. Categoriile de persoane care au un risc mai mare de a face hipotermie sunt vîrstnicii şi copiii mici, la care termoreglarea se face cu dificultate, traumatizaţii, alcoolicii şi drogaţii. Temperatura corpului se pierde mai repede în apă decît în aer. Restabilirea temperaturii normale a corpului se face lent, nu brusc (cu circa 1 grad pe oră).


Cum acorzi primul ajutor
Primul ajutor începe cu transportarea hipotermicului. Orice mişcare mai bruscă sau necoordonată poate agrava situaţia sau poate duce la stop cardiac. Apoi trebuie evaluate funcţiile vitale (libertatea căilor respiratorii, respiraţie, circulaţie) şi resuscitarea cardiorespiratorie, dacă este nevoie; toracele victimelor aflate în hipotermie este mai rigid, ceea ce face mai dificil masajul cardiac. Încălzire pasivă: aducerea victimei într-un mediu cald, înlocuirea îmbrăcămintei, dacă este udă, cu una uscată şi învelirea cu pături. Aceste măsuri pot fi suficiente în hipotermiile uşoare şi medii cu temperaturi peste 31º C.


Încălzire externă activă: scufundarea corpului în apă caldă (40°C), acoperirea cu pături electrice, înfăşurarea în haine sau pături calde, pungi ori sticle cu apă caldă. Încăzire internă activă: se face după transportul victimei la spital (ventilaţie cu oxigen cald, fluide calde etc.). 

 

Sursa: point.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.