PENTRU A PRIMI VIZA SCHENGEN AR PUTEA FI NECESAR TESTUL LA CORONAVIRUS

14.04.2020

 

 

Statele din zona Schengen ar putea introduce noi cerințe pentru solicitanții de viză, inclusiv prezentarea rezultatelor testului pentru COVID-19, a declarat expertul european Granit Sadiku.


Comisia Europeană nu comentată, deocamdată, această posibilitate, transmite ria.ru.

 

"Atunci cînd riscurile pandemiei vor scădea și zona Schengen va începe să revină la normal, statele vor solicita documente suplimentare privind starea de sănătate a solicitantului de viză", a declarat expertul resurselor informaționale europene independente pentru Schengen, Sadiku pentru www.schengenvisainfo.com.

Potrivit lui, călătorul ar putea fi rugat să efectueze un nou test chiar înainte de plecarea în zona Schengen pentru a se asigura că nu a fost infectat în ultimul moment, a spus el.

 

Expertul a reamintit că, în trecut, astfel de cerințe au fost deja aplicate imigranților din țările care se confruntau cu epidemii de gripă porcină și febră Ebola. "Unele țări-membre ale zonei Schengen au avut cerințe similare față de țările cele mai afectate de gripa porcină și virusul Ebola", a spus interlocutorul agenției.


Comisia Europeană a anunțat că țările Schengen nu au discutat încă despre noile reguli pentru perioada de după criza de coronavirus. "Din păcate, nu pot spune nimic despre schimbările viitoare ale regulilor noastre. Noi încă nu sîntem la această etapă", a spus interlocutorul agenției.

 

Miercuri, Comisia Europeană a recomandat țărilor din zona Schengen să extindă restricțiile provizorii pentru călătoriile neobligatorii în Uniunea Europeană pînă pe 15 mai, pe fundalul luptei împotriva răspîndirii noului coronavirus. Se preconizează că extinderea și anularea ulterioară a măsurilor restrictive la frontiere vor fi coordonate în țările Schengen și statele asociate.

 

La mijlocul lunii martie, spațiul Schengen a fost de acord cu interzicerea "călătoriilor opționale" ale cetățenilor țărilor terțe în UE timp de 30 de zile, precum și a limitat deplasarea în spațiul european pe fundalul răspîndirii coronavirusului. Potrivit documentelor UE, această măsură nu se referă la diplomați, precum și la cei care au permisiunea de a rămîne pe termen îndelungat în Uniunea Europeană și membrii familiilor cetățenilor europeni.

 

Conform recomandărilor Comisiei Europene, grănicerii nu ar trebui să permită, de asemenea, intrarea în zona Schengen a cetățenilor care prezintă simptome de COVID-19 sau cei care nu au simptome, dar au fost expuși riscului de infecție. Un motiv formal pentru refuzul intrării ar putea fi amenințarea răspîndirii virusului și măsurile speciale aplicate de un anumit stat pentru combaterea coronavirusului. În același timp, din cauza restricțiilor temporare viza se anulează.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.