PORTUGALIA A SCHIMBAT REGULILE ÎN MATERIE DE IMIGRAȚIE

02.10.2012
Foto: entas.com

Autoritățile portugheze au publicat o lege nouă a imigrației (29/2012), care va intra în vigoare la data de 9 septembrie. Legea introduce o serie de directive UE, inclusiv "Cartea Albastră", și face schimbări importante în procesul de migrație din Portugalia, scrie visa4.ru.


De exemplu, legea extinde termenul vizei de ședere temporară, extinde domeniul de aplicare a vizelor pentru lucrătorii rezidenți și investitori, precum și introduce sancțiuni mai stricte pentru angajatorii care încalcă legile imigrației.


Viza de ședere temporară (Visto de estada temporaria)


Termenul maxim al acestor vize va fi extins la patru luni, potrivit www.relocatemagazine.com portal. Anterior, ele erau eliberate pentru 90 de zile. În plus, se va extinde gama de oportunități oferite proprietarilor unor astfel de vize. Anterior, viza de ședere temporară permitea intrarea în Portugalia în scop de tratament sau de însoțire a unui membru al familiei care se află la tratament, precum și care dispune de viză de studii sau viză de muncă. Din 9 septembrie, o astfel de viză va fi eliberată în cazul în care solicitantul intenționează, în termen de pînă la 12 luni, să se afle în Portugalia în calitate de voluntar sau participant la programe de schimb pentru studenți.


Viza de rezident pentru lucrători (Visto de residencia)


Guvernul a schimbat, de asemenea, criteriile de eliberare a vizelor de rezidență pentru lucrători. De acum înainte, salariul candidatului trebuie să fie de 1,5 ori mai mare decît salariul mediu brut național sau de trei ori mai mare decît IAS (indicele de securitate socio-economică), care, în 2012, este de aproximativ 419 de euro pe lună. În plus, poziția pe care o va ocupa solicitantul în Portugalia trebuie să corespundă definiției de forță de muncă înalt calificată. Adică, se presupune că solicitantul va avea o diplomă de absolvent al unei instituții de învățămînt superior sau cinci ani de experiență în domeniul unei discipline tehnice.


Amintim că această viză permite intrarea în Portugalia în scopul de a aplica pentru un permis de ședere și este valabilă timp de șase luni. Conform noii legi, titularii permisului de ședere își vor putea schimba statutul pentru a profesa liber.


Permisele de ședere pentru investitori


Special pentru investitorii străini, a fost creată o nouă categorie de vize. Astfel, străinii care îndeplinesc una dintre următoarele condiții pot fi eligibili pentru o modalitate simplificată de intrare în Portugalia. Aceștia sînt persoanele care au investit în economia țării cel puțin 1 milion de euro, care au achiziționat proprietate în valoare de cel puțin 500.000 de euro sau au creat cel puțin 30 de locuri de muncă. Ei pot pretinde obținerea unui permis de ședere la sosirea în țară. Pentru aceasta, ei nu vor trebui să perfecteze în prealabil viza de rezident la consulatul sau ambasada portugheză.


Sancțiuni la adresa angajatorilor


Noua lege întărește gradul de responsabilitate a angajatorilor pentru angajarea imigranților ilegali. Astfel, companiile în statele cărora va fi depistat  un lucrător ilegal, vor trebui să plătească o amendă de 2 mii de euro. Cei care vor angaja 50 de străini ”fără drepturi” și mai mult vor plăti 90 000 de euro.


"Cartea albastră"


Noua lege pune în vigoare ”Cartea albastră” portugheză, care, cu timpul, ar trebui să apară în toate țările UE, cu excepția Danemarcei, Regatului Unit și Irlandei. Comparativ cu o viză obișnuită de lucru, "Cartea albastră" are cîteva avantaje importante. De exemplu, aceasta este emisă pentru o perioadă de la unu la doi ani, la expirarea acestei perioade, proprietarul poate schimba angajatorul, fără o autorizare prealabilă din partea autorităților portugheze. După ce a petrecut 18 luni în Portugalia, un străin poate obține un loc de muncă în orice altă țară a UE, iar după 5 ani – un permis de ședere. De asemenea, soții proprietarilor de "cărți albastre" obțin permisiunea de a lucra în Portugalia.

 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.