PRECIZĂRILE SERVICIULUI VAMAL LA SUBIECTUL TRANSPORTULUI DE COLETE ŞI BAGAJE NEÎNSOŢITE

27.10.2014
Foto: unimedia.info

Coletele neînsoțite ale moldovenilor nu ajung în străinătate fiind oprite la frontiera României. Diaspora moldovenească, precum și transportatorii moldoveni continua să-și exprime îngrijorarea în legătură cu acest fapt.

 

Vă propunem să luați cunoștință cu următoarele informații la subiect prezentate de către Serviciul Vamal al Republicii Moldova pentru portalul Viza.md.

 

Noile reguli ale României: Aplicarea neuniformă şi prematură, de către partea română, a noilor norme tehnice pentru trimiterile transportate prin serviciile de curierat rapid.

 

Autoritatea Vamală din România a stabilit noi reguli pentru coletele transportate prin serviciile de curierat rapid. Noile norme tehnice privind procedura de întocmire a formalităților vamale pentru trimiterile transportate prin serviciile de curierat rapid au intrat în vigoare în România, în luna august a anului curent.

 

Acestea vizează toate coletele care se prezintă la birourile vamale de frontieră și de interior, trimiteri care sînt supuse vămuirii și sînt expediate potrivit reglementărilor poștale internaționale și naționale în materie.

 

Totodată, ordinul care a fost emis de Agenția Națională de Administrare Fiscală din România, prevede ca transportatorii români a coletelor trebuie să dispună de o autorizație generală pentru furnizarea serviciilor poştale, emis de autorităţile din Romania. Coletele urmează a fi declarate în condiții generale de către transportator nemijlocit în postul vamal de frontieră. Totodată coletele care se introduc în UE pot fi declarate deja la destinație de către recepționari.

 

Coletele expediate de o persoană fizică dintr-o ţară terţă altei persoane fizice care se află pe teritoriul vamal al României, fără scop comercial, sînt scutite de taxele vamale, dacă valoarea acestora nu depăşeşte 45 euro, cu respectarea unor anumite condiţii. Informaţii detaliate în acest sens sînt disponibile pe pagina de internet a autorităţii vamale, www.customs.ro, secţiunea Călători – Bunuri expediate prin colete sau accesând link-ul următor: http://www.customs.ro/ro/calatori/bunuri-expediate-prin-colete.aspx

 

La iniţiativa Directorului General al Serviciului Vamal, prin prisma aplicării neuniforme şi premature a noilor norme tehnice pentru trimiterile transportate prin serviciile de curierat rapid de către partea română, la data de 7 noiembrie curent în cadrul Serviciului Vamal al Republicii Moldova (SV) va avea loc o întrevedere de lucru cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală din România, unde va fi abordat şi subiectul transportului de colete şi bagaje neînsoţite.

 

Dialogul cu transportatorii moldoveni

În Februarie 2014, Serviciul Vamal al Republicii Moldova a inițiat întrevederi cu transportatorii de bagaje neînsoţite, fiind astfel - prima instituție publică, care a lansat un dialog direct cu transportatorii de pasageri și colete. La prima şedință au participat circa 100 de transportatori, iar ulterior şedințele s-au desfășurat săptămînal. La ședințe au fost invitaţi şi reprezentanţi ai Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. Obiectivul primordial al şedinţelor rezidă în consolidarea capacităţilor de comunicare direct cu transportatorii şi instituirea celor mai eficiente mecanisme privind facilitarea la maxim a traficului de colete şi simplificarea controlului vamal.

 

În acest sens, urmare a discuţiilor lansate, au fost soluţionate şi implementate noi mecanisme şi simplificări ale procedurilor vamale. Totodată, Serviciul Vamal a sesizat instituţiile competente pentru a întreprinde acţiuni vis-à-vis de problemele legate de politica fiscală / impozitarea coletelor/ sau licențierea activității de transportare a bagajului neînsoțit. Concomitent, toate problemele expuse de transportatori au fost transmise Cancelariei de Stat, iar la indicația Primului-ministru din 28 Februarie, 2014 s-a dispus crearea unui grup de lucru pentru elaborarea mecanismului legal de transport internațional al coletelor.

 

Control selectiv al coletelor - culoarul verde de vămuire în Republica Moldova

Serviciul Vamal al Republicii Moldova a dezvoltat abordarea controlului vamal al coletelor pe baza analizei de risc, aplicînd un control vamal selectiv. Datorită acestui mecanism, organul vamal se concentrează mai mult asupra operațiunilor cu risc sporit de fraudă, precum și asupra prevenirii și excluderii premizelor pentru transportatorii de rea credinţă, pe cînd cei de bună credinţă, care se aliniază la criteriile de credibilitate, traversează frontiera într-un mod simplificat pe culoarul verde de vămuire.

 

Pentru a simplifica procedura de declarare, Serviciul Vamal a promovat modificări în Nomenclatorul mărfurilor, astfel, coletele dispun de un singur cod tarifar, ceea ce simplifică și reduce timpul necesar completării unei declarații.  

 

De asemenea au fost revizuite schemele tehnologice de lucru în cadrul posturilor vamale de frontieră, fiind create în acest sens condiții optime de control atît pe sensul de intrare în ţară, cît şi pe sensul de ieşire din ţară.

 

Informarea și accesul la informațiile de interes public

Pe pagina web a SV www.customs.gov.md, a fost creată o rubrică specială – bagaj neînsoțit, unde este expusă toată legislaţia. De asemenea informaţia la acest capitol poate fi obţinută şi din rubrica întrebări frecvente care se regăseşte în pagina web a Serviciului Vamal.

 

Pentru întrebări punctuale, Serviciul Vamal a lansat posibilitatea de a contacta un specialist/colaborator vamal la Centrul de apel cu numărul unic de telefon +373 22 574 111, fie electronic prin SKYPE: serviciul.vamal sau email callcenter@customs.gov.md.

 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.