PRIMUL TREN „EUROPEAN” DIN MOLDOVA PORNEȘTE LA DRUM

24.07.2012
Foto: noi.md

Trenul Căii Ferate din Moldova, renovat în Pașcani, România, a trecut cu brio perioada de testare pe șinele din Republica Moldova și urmează a fi pus pe rută pînă la finele săptămînii. Acesta va circula pe ruta Tighina-Chișinău-Ocnița în timp redus și cu cheltuieli mai puține decît garnitura veche. Prețul biletelor însă va crește.

 

Potrivit directorului CFM, Vitalie Strună, trenul va opri doar la stațiile din centrele raionale, astfel, trenul va ajunge de la Chișinău pînă la Ocnița în doar cinci ore, comparativ cu cele șapte ore jumătate, cît făcea trenul vechi. Totodată, în timpul testării, făcînd o tură pînă la Ocnița, noul tren a consumat circa 200 de litri de motorină, în timp ce trenul actual consumă 1,5 tone pentru aceeași distanță.

 

Deși anterior s-a anunțat că prețul biletelor va rămîne același, ieri, Vitalie Strună a anunțat despre majorarea biletelor cu circa 30 la sută. Astfel, biletele în vagoanele de clasa a treia vor costa între 55-60 de lei, biletele pentru clasa a doua – 90 de lei, iar biletele de clasa întîi 110-115 de lei. Șeful CFM este convins că, pe distanțe mari, trenul reutilat va face concurență microbuzelor, deoarece acesta oferă scaune moi, televizoare, aer condiționat, acces la Internet wi-fi, camere de supraveghere și altele.

 

Trenul are în total 265 de locuri, dintre care 150 de locuri (două vagoane) sînt destinate pentru clasa socială, clasa a treia, un vagon cu 83 de locuri este pentru clasa a doua, precum și un vagon cu 32 de locuri este destinat călătorilor din clasa întîi. Trenul are patru veceuri, inclusiv unul pentru persoane cu dezabilități. Tot pentru persoanele cu dezabilități este prevăzut și un sistem de acces în garnitura de tren. Viteza maximă pe care o poate dezvolta garnitura de tren este de 120 de kilometri pe oră, însă, starea șinelor uzate nu permite atingerea acestei viteze în Moldova.

 

Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.