REȚELELE DE SOCIALIZARE, SALVAREA DIALECTELOR PE CALE DE DISPARIȚIE

26.02.2012
 

Dintre cele 7.000 de limbi vorbite în lume în acest moment, aproape jumătate dintre ele vor dispărea pînă la sfîrșitul secolului. Oamenii de știință americani vorbesc însă despre "efectul contrar al globalizării" care constă în faptul că Facebook, YouTube si SMS-urile vor salva multe dintre limbile și dialectele în pericol să dispară, relatează BBC.

 

Efectele globalizării nu ar fi deci totalmente distructive pentru specificul anumitor regiuni si al limbilor vorbite acolo. "Limbile cu vorbitori puțini folosesc YouTube, SMS-urile și alte tehnologii pentru a-și face auzită vocea și a-și extinde aria de influență", a declarat David Harrison, profesor de lingvistică la Colegiul Swarthmore din Pennsylvania.

 

Cu alte cuvinte, tehnologia digitală, îi permite unei limbi care este vorbită de un grup restrîns, de doar 50 de persoane, să aibă o audiență la nivel global.

 

 

Dr. Harrison călătorește în toată lumea pentru a descoperi limbi pe cale de extincție și, împreună cu National Geographic, a ajutat la elaborarea a opt dicționare audio. Materialele respective conțin peste 32.000 de cuvinte în opt limbi rare. Toate înregistrările audio au fost făcute de vorbitori nativi, unii dintre aceștia fiind printre ultimii vorbitori fluenți ai dialectelor respective.

 

Dr Harrison este de părere că nu toate limbile pot fi salvate, înregistrările din dicționare neputînd înlocui dialogul viu, dar noile instrumente digitale oferă o cale de reîntoarcere de la extincție pentru multe dialecte considerate condamnate la dispariție.

 

"Dacă ne pasă de supraviețuirea planetei noastre, trebuie să conservăm această bază de cunoștințe", conchide profesorul
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.