ROLUL SIS II ÎN FACILITAREA LIBEREI CIRCULAȚII PRIN SPAȚIUL SCHENGEN

11.04.2013
Foto: rfi.ro

La 9 aprilie, în scopul sporirii siguranței și facilitării liberei circulații prin spațiul Schengen, a fost dată în exploatare cea de-a doua generaţie a Sistemului Informațional Schengen (SIS II). SIS II va permite organelor de control al frontierei, serviciilor vamale și poliției UE să facă mai uşor schimb de informaţii în ce priveşte suspecții de crime.


Odată cu anularea verificărilor la frontierele interne ale UE, Sistemul de Informații Schengen (Schengen Information System, SIS)), joacă un rol esențial în facilitarea liberei circulații a persoanelor prin spațiul Schengen. SIS ‒ e baza de date cu circuit închis, înființată în anul 1995, aici au fost introduse informaţiile despre persoanele, care sînt date în urmărire, dar şi cele dispărute fără urmă, care sînt calificate ca vizitatori nedoriţi, precum şi datele cu privire la documentele contrafăcute și pierdute. Aceste date sînt utilizate în scopuri polițieneşti, dar și pentru verificarea identităţii solicitanților de vize.


Noua versiune a sistemului ‒ SIS II, conține, de asemenea, anunțuri referitoare la persoanele dispărute fără urmă, în special, a copiilor, precum și informații, privind automobilele furate sau pierdute, a microbuzelor, armelor de foc și documentelor. SIS II are un funcţional avansat, spre exemplu oferă posibilitatea introducerii datelor biometrice (amprente digitale și fotografii), noi tipuri de avizare a (avioanelor, bărcilor, containerelor, mijloacelor moderne de plată furate).


În plus, securitatea frontierelor europene este asigurată şi de către Sistemul de Informațional de Vize (VIS), în acest sistem sînt stocate informațiile, privind persoanele, care solicită o viză Schengen pe termen scurt. De asemenea, datele despre toate vizele eliberate, anulate, vizele prelungite, precum și refuzurile de eliberare a vizelor. Se preconizează ca pînă la sfîrșitul anului 2013 VIS să înceapă a funcționa în toate țările, în care există misiuni diplomatice europene, inclusiv în Rusia.

 

Sursa: Viza.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.