ROMÂNIA A PRELUNGIT STAREA DE URGENȚĂ: R. MOLDOVA, ÎN LISTA ȚĂRILOR CU RISC EPIDEMIOLOGIC RIDICAT

14.04.2021

 

 

Ambasada României în Republica Moldova informează că, începînd astăzi, 13 aprilie, se prelungește cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul României. Mai mult, a fost aprobată o nouă listă a statelor cu risc epidemiologic ridicat, în care Republica Moldova figurează în continuare.


Potrivit informațiilor, cetățeniilor cu dublă sau multiplă cetățenie, din care una română, li se permite intrarea în România, cu plasare în carantină timp de 10 sau 14 zile.

„Faptul că Republica Moldova figurează în lista țărilor, zonelor cu risc epidemiologic ridicat nu modifică condițiile de intrare în România.

 

Cetățenilor străini care se află pe teritoriul Republicii Moldova li se permite intrarea în România doar dacă vă încadrați în excepțiile prevăzute de legislația în vigoare. Veți fi plasați în carantină 10 sau 14 zile, dacă nu vă încadrați în excepțiile de la această măsură”, spun reprezentanții ambasadei.

 

Referindu-se la tranzitul României, Ambasada României la Chișinău a precizat că toate persoanele care tranzitează România și nu prezintă simptomatologie specifică infecției cu noul coronavirus, indiferent de țara de proveniență sau destinație, sînt exceptate de la măsura carantinei.

 

„Pentru a fi permisă tranzitarea României, persoanele trebuie să probeze faptul că scopul călătoriei este unul justificat și esențial, respectiv că li se va permite continuarea călătoriei în celelalte state de tranzit, dacă este cazul, respectiv că li se va permite intrarea în țara de destinație. Dovada scopului călătoriei se poate face în baza unui drept de ședere, dacă sînt impuse astfel de limitări de către statele de tranzit/ destinație. Tranzitul trebuie să fi realizat neîntrerupt, în maxim 24 de ore, utilizînd coridoarele umanitare special create în acest sens”, conform informațiilor.


La intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din țările de risc epidemiologic ridicat, inclusiv din Republica Moldova, și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile, dacă nu se încadrează în excepțiile de la această măsură.

 

Copiii de 3 ani sau mai mici, care sosesc în țară împreună cu persoanele menționate mai sus, intră în carantină pentru o perioadă similară cu a acestora și sînt exceptați de la obligația prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

 

Rezultatul negativ al testului RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 este prezentat sub forma unui document (în limba oficială a statului unde a fost efectuat și în limba engleză), în format letric sau electronic, eliberat de laboratoare autorizate, și va conține inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care a fost efectuat testul.

 

Pentru persoanele sosite din țările / zonele / teritoriile de risc epidemiologic ridicat, inclusiv din Republica Moldova, și care nu prezintă la intrarea în țară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.