SCHEMA CU CETĂȚENIA DUBLĂ CÎȘTIGĂ POPULARITATE

28.12.2016
Schema cu cetățenia dublă cîștigă popularitate în Kazahstan
 

Procuratura Regională Jambîl a efectuat un control de proporții pe domeniul dreptului migrațional și a depistat încălcări flagrante.


S-a dovedit că astăzi este foarte avantajos să obții cetățenie kazahă, rămînînd, de facto, în altă țară. În țara noastră au fost create condiții favorabile pentru primirea pensiilor și îndemnizațiilor, care depășesc de mai multe ori plățile din țările vecine. Străinii profită cu dibăcie de acest lucru, aplicîndu-i bugetului statului nostru o lovitură puternică.

 

Ademenitorul Kazahstan


Despre proporțiile acestor s-a aflat la unul dintre consiliile recente ale Procuraturii regiunii. După cum se știe, cea mai extinsă porțiune a frontierei de stat cu Republica Kîrgîzstan este situată anume în regiunea Jambîl. Potrivit șefului adjunct al Departamentului Procuraturii Regionale Dauren Kubeev, în ultimii trei ani, cetățenia țării au primit-o aproximativ 3 mii de cetățeni din Kîrgîzstan. Alți 25 000 au primit permise de ședere permanentă. Totodată, numărul acelora care doresc să devină cetățeni ai țării noastre este în creștere. Așa, dacă în anii 2014-2015 în medie numărul unor asemenea persoane constituia 8 mii, atunci în acest an numărul în cauză era atins deja după 8 luni.

 

- Aceasta este confirmarea directă a faptului că țara noastră din fosta Uniune Sovietică este, probabil, cea mai favorabilă din punct de vedere economic, spune Dauren Kubeev.


În mod normal, e bine să te bucuri că familia se lărgește, dacă n-ar fi unele fapte crase.

 

În articolul 3 din Constituția țării este reglementată interdicția legislativă pentru kazahi de a avea cetățenia altui stat. Cu toate acestea, controlul organele de migrație și autoritățile competente ale Republicii Kîrgîzstan au depistat 76 de fapte de cetățenie dublă. Timp de trei ani, acești oameni circulau liber în cele două țări, unii dintre ei fiind, de asemenea, beneficiari în țara noastră ai pachetului social.


Pierderea capitalului


Dar asta nu e cel mai rău. Se pare că puteți obține cetățenia kazahă, dar să locuiți în țările vecine. În asemenea localități de frontieră ca raioanele: Korday, Sortobe, Masanchi și Auhatty, au fost înregistrați mai mult de patru mii de oameni, care locuiesc, efectiv, în orașele Kîrgîzstanului.


Procuratura a fost nevoită să declare despre prezența în regiune a schemelor "tenebre", care provoacă daune mari statului. Conform estimărilor preliminare, numai volumul capitalului scos din țară depășește 50 de milioane de tenge pe an.

 

Auditul a constatat că majoritatea așa-numiților "noi cetățeni" ai Kîrgîstanului veneau în țara noastră doar în ziua cînd se dădeau subsidiile, pentru două ore și numai pentru a ajunge la un terminalul bancar.


Mai mult decît atît, au fost depistați cetățeni cu cetățenie triplă. Cel puțin trei persoane aveau cetățenia Kazahstanului, Kîrgîzstanului și Rusiei, concomitent.


Acest fapt nu i-a împiedicat la trecerea graniței să prezinte pe rînd documentele diferitor țări.


Iar următorul exemplu demonstrează cît de imperfect este sistemul de control din domeniul migrației în Republica Kazahstan. Astfel o femeie, care în 2007 avea permis de ședere în țara noastră, a murit în luna ianuarie a acestui an, absența ei pe teritoriul țarii noastre nu a observat-o nimeni, iar pe numele ei au continuat să fie făcute indexările la pensii. Se pare că în tot acest răstimp banii îi primeau rudele ei.

 

Ia, femeilor, să le arătăm noi!


Această problemă se răsfrînge nu în modul cel mai bun și asupra medicinii.


În special, medicii raioanelor de frontieră bat alarma, confruntîndu-se anual cu detectarea tardivă a problemelor medicale la pacienții care au primit cetățenia Kazahstanului, dar care locuiesc, de fapt, în țara vecină.


Spre exemplu, în trei raioane ale raionului Korday, în prezent, sînt puse la evidență 29 de femei gravide, care nu locuiesc în țară și nu pot trece controlul medical planificat - se plînge procurorul. – Pentru ce primesc atunci aceste femei permis de ședere? În scopul de a obține îndemnizațiile la nașterea copilului și cea pentru îngrijirea lui.

 

Un alt factor negativ care însoțește migrația ilegală este înrăutățirea situației criminogene. Numai în ultimii trei ani cetățenii țării vecine au comis în regiunea Jambîl 376 de crime.

 

În plus, pentru încălcarea legislației administrative a țării mai mult de 8 mii de persoane au fost trase la răspundere penală. În ultimii doi ani, cetățenii țării vecine au comis infracțiuni administrative în domeniul siguranței rutiere, cu cuantumul amenzii de mai mult de 100 de milioane de tenge. Dar acești bani nu ajung practic în buget, pentru că există mari probleme cu stabilirea plasării infractorilor.
- Dacă rezumăm cele de mai sus, situația creată altfel decît critică nu o poți numi,- consideră Dauren Kubeev.


Nu ne rămîne decît să sperăm că problema va atrage atenția Ministerul Afacerilor Interne a țării. În caz contrar, pensionarii din Kazahstan cu dubla cetățenie vor continua să primească îndemnizații foarte bune, locuind, totodată, în țara vecină și avînd acolo încă o pensie.

 

regiunea Jambîl
Autor: Șuhrat Hașimov

 

Sursa: caravan.kz

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.