SPANIA NU VA CERE UN ÎMPRUMUT FINANCIAR IMEDIAT DIN PARTEA FONDULUI DE SALVARE DIN ZONA EURO

30.10.2012
Foto: depo.ua

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a exclus ideea unui împrumut financiar imediat. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă, după întrevederea cu omologul său italian, Mario Monti. La rândul său, acesta a făcut aluzie că ar fi bine dacă Spania ar lua în calcul cererea unui împrumut din partea fondului de salvare din zona euro.


"Deocamdată, Guvernul spaniol nu a cerut un ajutor şi asta pentru că înţelege că nu este necesar şi nu este în interesul Spaniei "a menţionat premierul Spaniei.

 

Totodată, şeful cabinetului de miniştri de la Madrid şi-a declarat nemulţumirea faţă de ideea acordării unor puteri sporite Comisiei Europene în domeniul bugetar. Aceeaşi părere a fost împărtăşită şi de premierul italian, Mario Monti. În acelaşi timp, oficialul de la Roma a subliniat că Guvernul condus de el nu va cădea, asta după ce Silvio Berlusconi a ameninţat că în următoarele zile coaliţia de centru-dreapta ar putea acorda un vot de neîncredere executivului.

 

"Ameninţările privind acordarea unui vot de neîncredere Guvernului nu pot deveni realitate şi nu pentru că nu pot face acest lucru, ci pentru că nu vom vedea în asta o ameninţare", a spus premierul italian, Mario Monti.

 

Spania, a patra mare economie a zonei euro, încearcă să îşi redreseze finanţele publice printr-un plan drastic de austeritate, care prevede economii de 150 de miliarde de euro până în 2014. În ultimele luni s-au accentuat presiunile la adresa Madridului pentru a cere ajutor prin intermediul unui nou program de achiziţii de obligaţiuni ale statelor cu probleme financiare, anunţat la începutul lunii septembrie de BCE. Acest mecanism nu poate fi activat însă decât dacă ţările fac o cerere oficială în acest sens.


Sursa: novostimira.com

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.