STABILIREA PENSIILOR MOLDOVENILOR ÎN STRĂINĂTATE ȘI CETĂȚENILOR DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI

15.04.2013
Foto: Viza.md

«Pînă în prezent, Republica Moldova a semnat 8 acorduri bilaterale în domeniul securității sociale a cetățenilor Republicii Moldoiva, care muncesc legal în Belgia, Cehia, Austria, Estonia, Bulgaria, Portugalia, România, Marele Ducat de Luxemburg. Avem deja trei aranjamente administrartive cu Bulgariei, Portugaliei și României în baza cărora aсordurile au începuut să funcționeze» ‒ a decalrat doamna Valentina Buliga, Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, într-un interviu acordat în exclusivitate portalului Viza. md.


«În baza acestor acorduri, la atingerea vîrstei de pensionare cetățeanul Republicii Moldova primește pe pricipiul proporționalității pensia, care se achită de fiecare stat în parte în dependența de perioada în care a muncit în țara respectivă. Funcționează și principiul exportului de prestație. Persoanei, care a trăit o anumită perioadă în Portugalia și care a decis să se reîntoarcă acasă, stabilindu-se cu domiciliul în Republica Moldova, partea portugheză îi transferă banii, care i-au fost plătiți în rezultatul activității sale».


Referindu-se la cazul Italiei, doamna Valentina Buliga a menționat că «în 2010, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a lansat ideea de a începe consultări la subiect cu partea italiană, solicitînd crearea grupurilor de lucru la nivel de experți pentru examinarea legislației ambelor state. De asemenea, s-a făcut un demers către Ministerul de Externe al Republicii Moldova prin care a fost solicitată implicarea acestuia în a facilita procedura de inițierea a consultărilor».


Vă propunem să urmăriți interviul doamnei Buliga, pe parcursul căruia o să aflați mai multe detalii despre:
- Pensiile pentru moldovenii din Belgia, Cehia, Austria, Estonia, Bulgaria, Portugalia, România, Marele Ducat de Luxemburg. Cum se realizează în practică acordurile semnate?
- A acceptat sau nu Italia propunerea de a semna un acord în domeniul protecţiei sociale?
- Etapa realizării Acordului moldo-italian în domeniul migraţiei de muncă;
- Particularitățile recunoașterii stagiului de muncă din stîngă Nistrului;
- Ajutorul material pentru cazurile de repatriere a cetățenilor RM decedați în străinătate?

 

 

Sursa: Viza.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.