STATELE ZONEI EURO AR PUTEA REVENI LA VALUTELE NAŢIONALE

08.11.2011

Autorităţile statelor din zona euro ar putea să-şi piardă încrederea faţă de moneda unică şi să reintroducă în circulaţie valutele naţionale. O asemenea opinie a fost exprimată de către preşedintele Băncii Internaţionale de Investiţii ”Goldman Sachs Asset Management”, Jim O’Neil.

 

Potrivit afirmaţiilor acestuia, citate de postul TV RBK, Portugalia, Irlanda, Finlanda şi Grecia mai degrabă ar reveni la propriile sisteme monetare, decît să continue integrarea în zona euro. Totodată, oficialul a subliniat că Banca Centrală Europeană (ECB) ar trebui să fie mai fermă şi exactă în activitatea sa, ceea ce ar putea să diminueze tensiunea în rîndul investitorilor.

 

„Germania doreşte un mai mare grad de integrare financiară şi un mai mare nivel de control în acest sens, adică, de fapt, este vorba despre crearea unui minister de finanţe unic al zonei euro. Îmi este greu însă să-mi imaginez că toate ţările îşi doresc acest lucru, în special acele dintre ele care, la moment, se confruntă cu grave probleme (Grecia)”, a declarat O’Neil.

 

Acesta a adăugat, de asemenea, că doar economiile Germaniei, Franţei şi statelor Beneluxului (Belgia, Olanda şi Luxemburg) sînt capabile să funcţioneze normal în condiţiile actuale, deoarece ratele de schimb ale acestora au fost relativ egale.

 

Potrivit lui O’Neil, este necesar ca ECB să continue achiziţionarea obligaţiunilor de stat. În pofida faptului că, din momentul reluării programului dat, instituţia reglatoare a achiziţionat titluri de creanţă în valoare de circa 100 mld. dolari, miza pe obligaţiunile italiene cu termen de circulaţie de 10 ani a crescut de la 6,38% la 7%. Această dinamică ar putea sugera faptul că Italia este următoarea ţară, ameninţată de greutatea datoriilor acumulate. Pe lîngă toate cele expuse mai sus, referindu-se la acţiunile BCE, O’Neil a subliniat că o intervenţie exagerată a băncii pe piaţă ar putea avea consecinţe negative.


Sursa: Новый регион

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.