SUA, MAREA BRITANIE ŞI CANADA INTRODUC NOI SANCŢIUNI ÎMPOTRIVA IRANULUI

24.11.2011

SUA, Marea Britanie şi Canada au anunţat despre introducerea unor noi sancţiuni împotriva Iranului, care continuă realizarea programului său nuclear.

 

Scretarul de Stat al SUA, Hilary Clinton, a calificat aceste măsuri drept „escalare de presiune” asupra Teheranului. Marea Britanie a anunţat că rupe orice contacte de colaborare cu băncile iraniene, iar Canada le-a interzis companiilor din industria petrolieră şi a extracţiei de gaze să exporte mărfuri sau tehnologii în Iran, informează BBC.

 

În ultimul raport al ONU se subliniază că experţii AIEA au găsit noi probe în sprijinul faptului că Iranul încearcă să creeze armament nuclear, Teheranul însă neagă categoric acest lucru. Autorităţile iraniene insistă că programul nuclear al ţării are scopuri exclusiv paşnice.

 

În raport se subliniază că Teheranul a făcut teste „ce au legătură cu dezvoltarea unei instalaţii nucleare”, însă documentul nu a fost preluat spre examinare în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, din cauza opunerii din partea Rusiei şi Chinei.

 

Potrivit lui Hilary Clinton, noile sancţiuni vor viza industria chimică a Iranului, precum şi sectorul petrolier şi industria de extracţie a gazului. În discursul ţinut în cadrul unei conferinţe la Departamentul de Stat al SUA, aceasta anunţat, todată, că în următoarele zile Statele Unite se aşteaptă la introducerea unor sancţiuni suplimentare contra Teheranului din partea altor state.

 

Ministrul de Finanţe al SUA, Timothy Geithner, la rîndul său, a avertizat băncile internaţionale să evite orice tranzacţii cu Iranul, deoarece acest lucru ar putea contribui la dezvoltarea programului nuclear al statului respectiv.

 

O avertizare similară a lansat şi preşedintele american Barack Obama. „Tot sectorul bancar iranian, inclusiv Banca Centrală a Iranului, reprezintă o ameninţare pentru guvernele sau instituţiile financiare, care menţin relaţii de afaceri cu acestea”, se menţionează în declaraţia lui Obama.

 

Ministrul de Finanţe al Marii Britanii, George Osborne, de asemenea, a declarat că toate instituţiile financiare şi de credit ale Marii Britanii, începînd de luni, trebuie să înceteze orice contacte cu băncile din Iran. „Considerăm regimul din Iran ca fiind un pericol susbstanţial pentru securitatea Regatului Unit şi a întregii comunităţi internaţionale”, a spus Osborne. El a subliniat că „declaraţia de astăzi reprezintă încă un pas spre evitarea creării de către regimul din Iran a armamentului nuclear”.

 

Consiliului de Securitate al ONU deja de patru ori a adoptat rezoluţii privind introducerea sancţiunilor contra Iranului, drept răspuns la refuzul autorităţilor acestei ţări de a înceta lucrările de îmbogăţire a uraniului, care pot duce la crearea armei nucleare.


Sursa: Новый регион

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.