SUMMIT-UL PARTENERIATULUI ESTIC ŞI REZULTATELE ACESTUIA

06.10.2011

Astăzi, în cadrul conferinţei de presă, organizate de Asociaţia pentru Politică Externă, au fost discutate trei aspecte importante dezbătute la Summit-ul Parteneriatului Estic, ce avut loc recent la Varşovia: integrarea europeană, reluarea negocierilor oficiale între Moldova şi regiunea Transnistreană, şi dezvoltarea relaţiilor moldo-germane. La eveniment au participat Dr. Hans Martin Sieg, Consilier pe probleme de politică externă şi securitate în Bundestagul German, şi Victor Chirilă, Director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.


„Acest summit este un succes. Summit-ul Parteneriatului Estic, care avut loc a doua oară, pe parcursul ultimilor doi ani, reprezintă instituţionalizarea unei noi platforme de dialog, de consultări şi de luare a deciziilor între cei 27 lideri ai Uniunii Europene şi cei 6 lideri ale Parteneriatului Estic. Este pentru prima oară, cînd liderii unor state din arealul post sovietic au acces la o altă platformă de discuţii de nivel înalt, nu doar la platformele de discuţii din cadrul CSI, şi acest lucru este îmbucurător, pentru că această platformă ne poate ajuta să creăm un climat de încredere în regiune.”, a declarat Victor Chirilă.


La Summit, au fost trasate direcţiile strategice ale Parteneriatului Estic pentru următorii doi ani, aceste strategii lasă deschisă pentru Moldova dimensiunea integrării sale europene. Priorităţile care vor ghida activitatea în Parteneriatul Estic sunt următoarele:
• asocierea politică a statelor membre ale Parteneriatului cu Uniunea Europeană;
• integrarea economică, care presupune semnarea Acordului de Liber Schimb, Aprofundat şi Cuprinzător, şi ajustarea legislaţiei autohtone la standardele europene;
• facilitarea mobilităţii persoanelor, ceea ce înseamnă liberalizarea regimului de vize în următorii ani.

 

Republicii Moldova i-a fost acordată o atenţie sporită pe parcursul Summit-ului din Varşovia, această fiind considerată drept „istorie de succes”. De asemenea, partenerii europeni au evidenţiat progresele marcate de Moldova, în ceea ce ţine de implementarea reformelor, acestea fiind realizate în condiţiile instabilităţii politice şi anumitor deficienţe economice. De asemenea a fost remarcat faptul, că fără paşii parcurşi de R. Moldova, demararea procesului de liberalizare a regimului de vize, de integrare europeană şi semnarea Acordului de Liber Schimb şi Comprehensiv, ar fi fost imposibile. În cadrul discursurilor sale, oficialii europeni, făcînd referinţă la abrogarea regimului de vize, îl percep ca o perspectivă apropiată, şi nu doar una posibilă. Astfel, perspectiva aderării Moldovei la Uniunea Europeană este una credibilă şi reală.


Cu referire la problema transnistreană, Directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă Victor Chirilă a opinat că decizia de reluare a negocierilor dintre Chişinău şi Tiraspol, coincide cu interesele naţionale ale ţării, faptul dat a fost posibil datorită eforturilor Guvernului, care a demonstrat dispunerea către un dialog deschis şi constructiv, la care au participat şi observatori de talie internaţională. Întîlnirea în formatul „5+2” a fost un „deja vu” pentru ambele părţi: nu a fost stabilit clar obiectivul strategic ce urmează a fi discutat, la fel ca şi principiile de negocieri.

 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.