TENSIUNI CHINA-JAPONIA: 11 NAVE GUVERNAMENTALE CHINEZE ÎN APROPIEREA DISPUTATELOR INSULE NIPONE

19.09.2012
Foto: rosbalt.ru

Unsprezece nave guvernamentale chineze au sosit marţi după-amiaza în zona insulelor administrate de Japonia şi revendicate de către China, a anunţat paza de coastă niponă, conform AFP, Kyodo şi EFE.

 

"În jurul orei 16,30 /07,30 GMT/, zece nave de supraveghere au fost reperate la graniţa apelor teritoriale ale insulei Uotsuri", a indicat un purtător de cuvânt al pazei de coastă, potrivit căruia cea de-a 11 navă a serviciului de control al pescuitului sosise anterior în zonă.

 

Niciunul din aceste vapoare nu a pătruns în apele teritoriale controlate de Japonia, conform aceleiaşi surse.

 

Doi japonezi au debarcat marţi dimineaţă pentru scurtă vreme pe insula din arhipelagul Senkaku /denumit Diaoyu de chinezi/.

 

Vinerea trecută, Beijingul a trimis şase nave asemănătoare în zonă.

 

Acest anunţ intervine în contextul tensionării relaţiilor sino-nipone în jurul amintitului arhipelag. De câteva săptămâni, în ambele ţări au loc demonstraţii de amploare privind grupul de insuliţe nelocuite, revendicate şi de Taiwan.

 

Săptămâna trecută, China a reacţionat vehement la un recent anunţ al Japoniei privind naţionalizarea arhipelagului revendicat de Beijing, după ce îşi reafirmase suveranitatea asupra Senkaku/Diaoyu.

 

După naţionalizarea a trei insule de către guvernul nipon, Beijingul a desfăşurat şase nave în apropierea insulelor.

 

În China au avut loc marţi ample manifestaţii populare antinipone. Mii de persoane au ieşit în stradă pentru a cere restituirea arhipelagului, cu ocazia împlinirii a 71 de ani de la cucerirea Manciuriei de către Japonia /18 septembrie 1931/.

 

Pe de altă parte, marţi se află la Beijing ministrul apărării american Leon Panetta, într-o vizită menită să consolideze colaborarea sino-americană în domeniul apărării. Într-o conferinţă comună cu omologul său chinez Liang Guanglie, şeful Pentagonului a cerut menţinerea canalelor diplomatice Beijing-Tokyo, "în vederea rezolvării acestei dispute pe cale diplomatică paşnică".

 

Liang Guanglie a insistat că ţara sa urmăreşte cu mare atenţie situaţia în Marea Chinei de Est şi îşi "rezervă dreptul la măsuri suplimentare".

 

Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.