TOT MAI MULȚI MIGRANȚI DEVIN VICTIME ALE ESCROCILOR

17.02.2015
Tot mai mulți migranți devin victime ale escrocilor
Foto: newsvl.ru

În Rusia migranții au dificultăți nu numai din cauza noii legi, dar, de asemenea, au de suferit din cauza trucurilor escrocilor care doresc să obţină profit din problemele acestora.


După introducerea noului sistem de patente în Rusia, sînt tot mai mulţi migranți, înşelaţi de către escroci. Unul dintre aceştia Azizbek Amatov s-a lăsat înşelat de două ori de către aşa-zişii "intermediari". El a povestit că a fost înșelat chiar de concetățenii săi:


„Pentru obţinerea documentelor pentru rude am depus documentele la oficiul, situat în apropierea ambasadei. Ne-au promis să perfecteze toate documentele. Apoi însă ne-au spus că nu vor putea face rost de certificatul testului privind cunoașterea limbii ruse. Banii însă nu ni i-au returnat. Chiar dacă la început ne declaraseră că lucrează cu SFM, arătîndu-ne şi un document cu ștampila instituţiei respective. Ei au făcut înregistrarea preventivă, promiţînd să facă mai tîrziu şi patenta. Pentru documentele din decembrie am achitat 4-5000 ruble, iar pentru cele din ianuarie ‒ 20-30 000”.


Pe reţelele de socializare sînt acum foarte multe anunțuri cu privire la perfectarea tuturor tipurilor de documente timp de 15 zile. Ne-am adresat conform anunţului, ca să auzim la celălalt capăt al firului următoarele:


„Veți achita 20 de mii de ruble. Această sumă include costul asigurării de sănătate, certificatele pentru testele la limba rusă și istorie, taxa SFM și cheltuielile de călătorie. Ne veţi însoţi o singură dată la SFM pentru amprentare. Veți trece procedura fără rînd, călătoria fiind gratuită. În rest, din partea Dvs. nu mai e nevoie de nimic. Nu va fi nevoie să susţineţi testul, totul se va rezolva contra sumei de bani. Nu vă faceți griji, nu veţi avea probleme. Însă nu vă putem exclude din "lista neagră", nu avem această posibilitate”.


De la începutul anului 2015 la Moscova au apărut o serie de oferte pentru perfectarea patentei sau excluderea din "lista neagră". Potrivit spuselor reprezentantului Ministerului Afacerilor Interne Kîrgîzstan de la Moscova Askat Aliev, necunoaşterea de către migranți a legilor creează condiții pentru dezvoltarea unor astfel de "afaceri":


„90% dintre acei care au venit cu plîngeri la biroul nostru sînt victime ale escrocilor. Nu toți cetățenii au informații complete cu privire la modul în care trebuie perfectate în mod legal documentele. Infractorii profită de acest lucru. Cel puțin 3-4 persoane pe zi vin cu plîngeri în acest sens. În spatele fiecărui migrant înșelat mai sînt şi rudele, prietenii acestora. Jumătate dintre ei spun că sînt pe "lista neagră", unii dintre ei au fost deportați”.

 

Ce consecințe îi așteaptă pe migranții, care au încălcat astfel involuntar legea? La această întrebare a răspuns Jamalkuli Sabaeva, care timp de opt ani lucrează în calitate de traducător de limba kîrgîză în timpul activităților de investigare și judiciare:


„Migrantul care nu deţine documente legale, nu va putea să-şi găsească un loc de muncă. Acest lucru îl împinge să comită infracțiuni grave. El poate decide să fure, să ucidă, să vîndă droguri. Iar apoi, cînd este trimis la închisoare, îmi spune: "Telefonaţi Vă rog în Kîrgîzstan, spuneţi-i tatălui meu că eu voi muri aici, dar de întors acasă, nu mă mai întorc". Aşa încît îi rog pe concetăţenii mei să respecte cu stricteţe legile Federației Ruse. Obţineţi documente „curate” în mod legal, umblaţi singuri pe la instanţe, nu vă fie frică. De fapt, acum majoritatea migranților se confruntă cu dificultăți. Putem ieși din această situație dificilă doar pe cale legală.


De la începutul acestui an în Rusia a fost înăsprit regimul migraţional. În perioada următoare migranții, care se află pe teritoriul Rusiei și care au săvîrşit contravenții administrative de două ori vor fi obligaţi să plătească o amendă de 5-7 mii de ruble și să părăsească teritoriul Federației Ruse.

 

Autor: Lazat Takîrbaşova


Sursa: azattyk.mobi
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.