TRIPADVISOR: CLASAMENTUL CELOR MAI CONVENABILE ORAȘE PENTRU VACANȚĂ

Foto: hotukdeals.com

Portalul TripAdvisor a făcut o analiză a preţurilor în capitalele statelor lumii care se bucură de cea mai mare popularitate în rîndul turiştilor şi a întocmit un clasament ale celor mai convenabile oraşe pentru vacanţă. Topul s-a făcut în baza preţului unei camere duble în hotel de 4 stele, două călătorii cu taxi pe o distanţă de 3 km fiecare, două cocteiluri în barul hotelului de 5 stele şi o cină pentru două persoane cu o sticlă de vin.


Majoritatea oraşelor din Top 20 sînt din Asia şi America Latină, însă în clasament au fost incluse şi cîteva locaţii din Europa Centrală şi de Est. Astfel, pe locul 20 se află Praga, unde toate cele enumerate mai sus vor costa circa 198 de euro, pe poziţia a 18-a s-a situat capitala Portugaliei, Lisabona (195,42 euro). Capitala Greciei se află pe locul 15, cu 190,01 euro pentru o noapte.

 

Locul 8 la nivel mondial şi poziţia a 3-a în Europa este deţinut de capitala Bulgariei, unde turiştii vor avea nevoie doar de 165,81 euro.

 

Varşovia, în pofida creşterii preţurilor în toiul Euro-2012, s-a dovedit a fi şi mai accesibilă decît Sofia. Potrivit estimărilor portalului TripIndex, după încheierea feeriei fotbalistice, vacanţa în Varşovia va costa 159,23 euro pentru o noapte. Astfel, capitalei Poloniei îi revine locul şase în lume şi poziţia secundă în clasamentul european.

 

Cel mai accesibil oraş al Bătrînului Continent s-a dovedit a fi Budapesta, oaspeţii căruia vor avea nevoie de doar 154,71 euro pentru a petrece o seară confortabilă şi plăcută. Totodată, oraşul este celebru prin arhitectura sa, mulţimea muzeelor şi restaurantelor. În plus, Budapesta este singura capitală europeană care concomitent este şi staţiune balneară. În aria de aflare a oraşului sînt situate izvoare termale, aici fiind deschise zeci de băi publice.

 

E curios că experţii în domeniu nu confirmă decît parţial datele clasamentului în cauză. Potrivit şefei departamentului din compania de turism “Astravel”, Ala Kuharenko, 154 pentru cele enumerate mai sus în Budapesta este o sumă nu doar suficientă, ci, foarte probabil, chiar exagerată.


„Dacă autorii clasamentului voiau să urmărească vacanţele „clasei de mijloc”, însă, în acelaşi timp, în varianta cea mai convenabilă, atunci, calculele lor nu sînt corecte. Conform calculelor noastre, acest set de servicii, cu condiţia ca hotelul să dispună de băi termale şi să fie situat în centrul oraşului, va costa, la moment, aproximativ 102 euro. Dacă se optează pentru un tur complet, e şi mai accesibil. De exemplu, o vacanţă de o săptămînă, cu plecare din Moscova, inclusiv excursii, pentru două persoane, în condiţii similare celor indicate de autorii clasamentului, va costa circa 700-750 de euro.

 

Cît priveşte distribuţia primelor trei poziţii, expertul a confirmat corectitudinea ei. Ala Kuharenko a specificat, totodată, că Budapesta se află în avantaj faţă de capitalele Bulgariei şi Poloniei.

 

“Specificul oraşului Budapesta rezidă în faptul că celelalte localităţi din Ungaria nu “fură” din vizitatorii acestuia. În Bulgaria există litoral şi staţiuni de schi, care, vara şi iarna, atrag cea mai mare parte a turiştilor. Cît priveşte Varşovia, majoritatea călătorilor optează pentru itinerarul Varşovia-Cracovia-Gdansk. Ca rezultat, în Varşovia rămîn mai puţini turişti. Toate aceste particularităţi condiţionează faptul că, dacă e să comparăm oraşele clasate pe primele 3 poziţii, la Budapesta se atestă cel mai dezvoltat sistem de servicii turistice. În plus, în capitala ungară nu există noţiunea de “sezon”, deoarece izvoarele termale funcţionează pe parcursul întregului an. Cel mai des oamenii din Rusia merg la Budapesta în debutul primăverii sau la finele toamnei”, a specificat aceasta.

 

Totodată, Ala Kuharenko a evidenţiat şi cîteva dezavantaje care, de altfel, nu au apărut din „vina” capitalei ungare. Potrivit expertului, sfera turistică din Ungaria a fost puternic afectată de falimentul companiei aeriene naţionale “Malev”. Ca rezultat, cursele pentru turiştii care călătoresc singuri au devenit foarte scumpe, fiind operate de o singură companie aeriană.

 

“La moment, mulţi turişti au început să opteze în favoarea călătoriilor cu trenul sau curselor companiei aeriene “airBaltic” cu transbordare la Riga. Unii preferă să zboare la Viena, de unde călătoria spre Budapesta durează 1,5-2 ore cu autobuzul”, a adăugat ea.

 

Cît priveşte capitala Bulgariei, Kuharenko, de asemenea, a accentuat că preţul propus de autorii clasamentului este exagerat. Potrivit ei, chiar şi un turist începător va reuşi cu uşurinţă să obţină o călătorie cu taxi, o cameră de hotel şi chiar o cameră de hotel la parametric menţionaţi cu mijloace mai modeste. Expertul a subliniat că, în ultimii ani, în Bulgaria s-au produs multiple schimbări, determinate de investiţii şi sprijinul guvernamental al sectorului turistic. Ca rezultat, la moment, această ţară oferă un spectru extrem de mare de hoteluri şi servicii de calitate, care vor satisface cerinţele turiştilor de orice nivel.

 

“Se pot găsi opţiuni mai ieftine şi în Varşovia. În plus, hotelurile din capitala Poloniei neapărat le vor propune clienţilor oferte avantajoase în cadrul vreunei promoţii,” a spus expertul. “În general, în ultimii ani, toate cele trei oraşe, se bucură de mare popularitate în rîndul locuitorilor Rusiei. Dacă ar fi să le ierarhizăm conform clasamentului dat, pe primul loc ar fi Budapesta, urmată de Varşovia şi Sofia”, conchide Ala Kuharenko.

 

Articol elaborat în baza materialelor publicate de Euromag
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.