UE A PUBLICAT LISTA ȚĂRILOR DIN CADRUL PARTENERIATULUI ESTIC, CARE VOR AVEA LIBER LA CĂLĂTORII ÎN EUROPA

29.06.2020

 

 

54 de țări vor fi eligibile să călătorească în țările Uniunii Europene și Zona Shengen, începînd cu luna iulie.


Doar Georgia și Ucraina se numără printre țările eligibile. Celelalte patru state ale Parteneriatului Estic, printre careși Moldova nu au fost incluse, transmite IPN.

Aceste aspecte au fost discutate de către reprezentanții statelor UE pe 24 iunie, iar joi, 25 iunie, au fost făcute publice de către pagina web a postului TV Euronews.

Totodată, lista țărilor eligibile exclude SUA, Rusia și alte țări, care conform datelor epidemiologice se confruntă cu o ascensiune a cazurilor de infecție.


Într-o analiză recentă publicată de expertul Dionis Cenușa pentru Agenția IPN, autorul a prognozat faptul că cetățenii Georgiei au șanse considerabile de a beneficia de deschiderea frontierelor UE și respectiv reluarea călătoriilor.

Deocamdată, partea europeană nu a publicat informația despre criteriile exacte folosite pentru a determina componența listei țărilor eligibile. Euronews a comunicat că datele furnizate de Centrul European de Prevenire și Control a Bolilor ar fi folosite ca reper principal, deoarece oferă o imagine despre rata de atac a Covid-19 în țările din vecinătatea UE și din alte regiuni ale lumii. Tot Euronews indică că nu există consens în rîndul oficialilor europeni cu privire la prevalența criteriului epidemiologic asupra celorlalte.

 

Cercetătorul Dionis Cenușă subliniază într-un comentariu pe rețelele de socializare că autoritățile trebuie să intre în contact imediat cu instituțiile europene pentru a clarifica situația. De asemenea, el crede că țările din Parteneriatul Estic care nu sînt eligibile urmează să ceară UE să dezvolte împreuna “foi de parcurs”, a căror îndeplinire să permite redeschiderea frontierelor UE. Acest demers a fost făcut de către Dionis Cenușă într-un articol pentru publicația EuObserver în luna iunie.

 

Autoritățile de la Chișinău nu au venit deocamdată cu o reacție oficială cu privire la lista țărilor eligibile stabilită de UE și divulgată de către mass-media europeană.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.