UE SPRIJINĂ POPORUL LIBIAN

27.09.2011

În discursul său din 22 septembrie în fața Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, Herman Van Rompuy, Președintele Consiliului European, a declarat: „Acum avem o «responsabilitate de a sprijini» noua Libie în procesul de tranziție politică, reconciliere și reconstrucție a unei țări unite. Consiliul Național de Tranziție, care reprezintă astăzi locul Libiei, este pregătit pentru această sarcină. Europa a fost, este și va rămâne de partea libienilor.“


În aceeași zi, Consiliul a adoptat un set de măsuri destinate sprijinirii redresării economiei libiene după războiul civil și asistării misiunii de sprijin a ONU în această țară. Aceste decizii pun în aplicare Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU privind Libia adoptată la 16 septembrie.


Rezoluția (2009/2011) ridică parțial embargoul asupra armelor impus Libiei și deblochează parțial activele înghețate ale acestei țări. Consiliul a autorizat acum deblocarea unor fonduri înghețate pentru a acoperi necesitățile umanitare, a sprijini reluarea activităților în sectoarele petrolier și bancar din Libia și pentru a sprijini formarea unui guvern civil.


La 20 septembrie, Președintele Van Rompuy a salutat cu entuziasm noua rezoluție a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite de creare a unei misiuni a ONU în Libia. „Uniunea Europeană este angajată să o pună în aplicare prin toate atribuțiile și competențele sale“, a afirmat președintele în cadrul reuniunii la nivel înalt privind Libia de la New York. Misiunea de sprijin a Organizației Națiunilor Unite în Libia (UNSMIL) vizează sprijinirea eforturilor naționale libiene de restabilire a securității publice, de favorizare a reconcilierii și de promovare a procesului democratic. Mandatul misiunii are o durată inițială de trei luni.


Între timp, Uniunea Europeană își continuă eforturile în domeniul ajutorului umanitar, coordonate de Organizația Națiunilor Unite. Echipa de ajutor umanitar și protecție civilă din UE (ECHO) rămâne la Tripoli pentru monitorizarea situației umanitare. Printre prioritățile sale actuale se numără protecția civililor și evaluarea mișcărilor de populație, precum și necesitățile suplimentare asociate acestora. Echipa cooperează cu alți parteneri internaționali, sub conducerea Oficiului pentru coordonarea afacerilor umanitare al Organizației Națiunilor Unite. În afară de capitala Libiei, experții ECHO sunt desfășurați la frontiera tunisiano-libiană și ECHO are un birou în orașul Benghazi din estul țării. „Le oferim libienilor ajutor umanitar direct, urmând principiile neutralității și imparțialității“, a afirmat José Manuel Barroso, Președintele Comisiei Europene.


La 11 septembrie 2011, finanțarea din partea UE și a statelor membre reprezentând ajutor umanitar și protecție civilă în cadrul crizei libiene însuma 153 232 569 EUR. Ajutorul umanitar finanțat de Comisie, în valoare de 70 de milioane EUR, a permis evacuarea a 24 000 de resortisanți din țări terțe, furnizarea (inclusiv finanțarea, mecanismele de coordonare și transportul aerian) ajutorului umanitar și asigurarea îngrijirii medicale de urgența, pentru a nu da decât câteva exemple.


Pe lângă abordarea celor mai urgente nevoi umanitare, Uniunea Europeană pregătește atât măsuri imediate, cât și măsuri pe termen lung de sprijinire a procesului de stabilizare condus de Consiliului Național de Tranziție din Libia (NTC). Acestea cuprind activități în domeniul reformei sectorului de securitate și al dezarmării; asistența pe termen scurt acordată NTC pentru consolidarea instituțiilor statului; și furnizarea de instruire pentru sprijinirea consolidării societății civile.


Deschiderea biroului UE la Tripoli la 31 august a reprezentat un simbol puternic al sprijinului UE pentru poporul libian. Celălalt birou al UE, din Benghazi, rămâne deschis.


Implicarea UE în Libia se va baza pe politica europeana de vecinătate și pe Parteneriatul pentru democrație și prosperitate împărtășită. La 18 iulie, diplomatul spaniol Bernardino León Gross a fost numit de Consiliu primul Reprezentant Special al Uniunii Europene pentru regiunea sud-mediteraneeană, însărcinat cu sprijinirea tranziției către democrație în vecinătatea sudică a UE.

 

Sursa: Consiliul Europei
 

Anonymous
vize pentru Libya

De ce pana la aceasta ora, respectiv 1 decembrie 2011 ,ambasada Libyei la Bucuresti nu da vize romanilor care doresc sa plece in Libya?????

1 Dec 2011- 09:14 am
imaginea utilizatorului Administrator
Stare: Offline
Înregistrat: 13/05/2010
Puncte: 2
Vize pentru Libia

 

Stimate Domn/Doamnă, 

Pentru a primi răspuns la această întrebare Vă sugerăm sa vă adresați la Ministerul Afacerilor Externe al României - www.mae.ro.

Cu respect,

Echipa Viza

 

1 Dec 2011- 11:58 am

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.