UN NOU CONTINENT SE VA FORMA PE PĂMÎNT – AMASIA

12.02.2012
Fotо: mediafax.ro

Imaginea Pămîntului va fi complet diferită peste 200 de milioane de ani, conform celor mai recente preziceri, care spun că va apărea un nou supercontinent, Amasia.

 

Continentele de pe planeta noastră au fost unite pentru ultima oară în urmă cu 300 de milioane de ani, cînd formau un singur supercontinent, denumit Pangeea. 

 

Următorul supercontinent a primit din partea specialiştilor denumirea provizorie Amasia şi va fi alcătuit în urma unirii dintre cele două Americi şi Asia.

 

Savanţii americani încearcă să prezică locul şi momentul în care se va forma următorul supercontinent, analizînd locul şi modul în care au apărut predecesoarele acestuia, relatează The Daily Mail.

 

"Potrivit modelului nostru, America de Nord şi America de Sud se vor uni, cauzînd dispariţia Mării Caraibelor, iar Marea Arctică va dispărea şi ea, prin unirea Americii cu Asia", a explicat Ross Mitchell, de la Universitatea Yale, coordonatorul acestui studiu.

 

Conform acestui model evolutiv, America va ajunge în zona cunoscută în prezent sub denumirea Cercul de foc al Pacificului. Europa, parte a Eurasiei, Africa şi Australia se vor alătura şi ele noului supercontinent. Antarctica va fi singurul continent care nu se va uni cu Amasia.

 

Supercontinentul Amasia va schimba faţa Pămîntului, spun cercetătorii.


Chiar dacă acest lucru se va întîmpla peste 200 de milioane de ani, cert este că acesta se va forma peste Polul Nord şi nu peste centrul Africii, cum se credea anterior.


Acest procedeu va începe cel mai devreme peste 50 de milioane de ani şi se va termina peste 200.

 

Ideea supercontinentului nu este nouă. Geologii consideră că supercontinentele se pot forma, dezmembra și apoi iar forma cu o ciclicitate de 500-700 milioane de ani.

 

Sursa: moldovenii.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.