UN "ZID AL BERLINULUI" RISCĂ SĂ SE RIDICE ÎN ZONA EURO

28.08.2012
Foto: curierulnational.ro

Ministrul finlandez al Afacerilor Europene, Alexander Stubb, a denunţat joi tentaţia de a ridica un "Zid al Berlinului" care să despartă Nordul de Sud în cadrul zonei euro.

 

"Europa a fost divizată timp de aproape 50 de ani între Vest şi Est şi este inutil să fie divizată astăzi între Nord şi Sud. Nu vrem un nou Zid al Berlinului", a declarat pentru cotidianul suedez Dagens Nyheter, Alexander Stubb, cunoscut pentru poziţiile intransigente în favoarea unităţii zonei euro.

 

Stubb s-a declarat convins că Grecia va rămîne în zona euro şi că Finlanda nu va pierde sumele pe care le-a împrumutat Atenei. "Grecia va restitui (sumele împrumutate). Ei lucrează pe termen lung, iar noi sperăm că se vor pune pe picioare", a subliniat el.

 

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez François Hollande urmează să se întîlnească joi la Berlin pentru a discuta o solicitare a premierului grec Antonis Samaras de a obţine "o bulă de aer" în cadrul programului de austeritate.

 

Pe de altă parte, Germania şi cele trei state baltice au atras atenţia Uniunii Europene (UE) asupra pericolului unei rupturi în Europa între Nord şi Sud, într-un moment în care criza datoriilor subminează încrederea dintre ţările membre, într-o scrisoare dată publicităţii joi la Vilnius.

 

Miniştrii de Externe Guido Westerwelle (Germania), Audronius Azubalis (Lituania), Edgars Rinkevics (Letonia) şi Urmas Paet (Estonia) au subliniat că "dezechilibrele care s-au produs nu se limitează la cele ale economiilor naţionale din zona euro. Există, totodată, un decalaj în creştere între dezbaterile naţionale asupra Europei".

 

"După două decenii de la prăbuşirea Zidului Berlinului, un nou clivaj ameninţă să divizeze continentul, de această dată între Nord şi Sud", au subliniat miniştrii.

 

Miniştrii au denunţat, totodată, ca "odios" Pactul de neagresiune semnat de către Germania nazistă şi Uniunea Sovietică în urmă cu exact 73 de ani. Fosta Uniune Sovietică a atacat Polonia în septembrie 1939, după care a anexat ţările baltice în 1940.

 

Acest pact a "deschis calea unei politici nedrepte şi inumane, care a provocat un dezastru la o scară catastrofală în Europa", subliniază miniştrii.


Sursa: revista-presei.com

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.