VACANȚA DE IARNĂ - CONDIȚIILE DE CĂLĂTORIE CU COPIII MINORI

18.11.2015
Foto: airport.md

În ajunul vacanței de iarnă, precum și în contextul numărului de cetățeni care vor reveni de sărbători în Republica Moldova, pentru a fi alături de cei dragi, portalul Viza.md reamintește despre condițiile de călătorie cu copiii minori.

 

Minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova doar însoţiţi de unul din părinţi, de reprezentanţii lor legali sau de un însoţitor, desemnat prin declaraţia reprezentantului legal, autentificată notarial în Moldova sau prin intermediul Ambasadelor și consulatelor moldovenești în străinătate. De asemenea, declarația poate fi întocmită la un notar străin, fiind ulterior legalizată (după caz apostilată).

 

(În cazul în care minorul pleacă să domicilieze în străinătate, este necesară declaraţia de consimţămînt a ambilor părinţi, legalizată notarial. Atunci, cînd părinţii nu sînt reprezentanţii legali ai copilului (lipsiţi de drepturi părintești), va fi prezentată declaraţia de consimţămînt, depusă de reprezentanţii legali, exprimată prin decizia autorităţii tutelare)

 

Autorităţile de frontieră vor permite ieşirea din ţară a cetăţenilor minori, însoţiţi de o persoană adultă în următoarele cazuri:

- minorul este înscris în paşaportul unuia dintre părinţi şi călătoreşte în străinătate însoţit de cel puţin un părinte;

- minorul este titular al unui paşaport individual şi călătoreşte în străinătate însoţit de cel puţin un părinte;

- minorul este titular al unui paşaport individual si călătoreşte însoţit de o altă persoana fizică. În această condiţie, persoana însoţitoare va prezenta următoarele: declaraţia unuia dintre părinţi sau a reprezentantului legal prin care va fi exprimat acordul de însoţire a copilului în statul sau statele de destinaţie, vor fi prezentate perioada de şedere şi datele de identitate ale însoţitorului.

 

Foto: travel.cnn.com

Călătorii pe calea aerului cu însoţitorii de bord

 

Cînd copilul minor călătorește pe calea aerului cu însoţitorii de bord (Airmoldova, Carpatair, o altă companie) sau cu o altă persoană decît părinţii săi (rude, prieteni), este recomandabilă prevenirea din timp a companiei aeriene despre zborul respectiv al minorului, prin informarea agentului care perfectează biletul de călătorie. Agentul, la rîndul sau, trebuie sa cunoască toată procedura tehnică de emitere a biletului.

 

 

 

 

În cazul în care minorul călătoreşte cu compania Airmoldova este necesar de contactat reprezentantul companiei respective în țara de reședință (,,GS AIR,, în cazul Italiei - tel: 00393 471323162).

 

Sursa: Viza.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.