VEŞTI BUNE PENTRU MIGRANȚII MOLDOVENI DIN BELARUS

27.04.2018
 

Moldovenii care lucrează sau au lucrat în Belarus vor beneficia de pensii, dar și de alte garanții sociale. Acestea sînt prevederile unui Acord care a fost negociat la Minsk în perioada 25-26 aprilie 2018.


Scopul Acordului este asigurarea unui cadru de garanţii în domeniul asigurărilor sociale pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate de muncă şi/sau domiciliază pe teritoriul unuia sau altui stat contractant, în acest caz Belarus.

Astfel, cetăţenii Republicii Moldova vor beneficia de pensii pentru limită de vîrstă, pensii de urmaş, pensii de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, pensii şi indemnizaţii de dizabilitate determinată de accidente de muncă şi boli profesionale.

 

Potrivit prevederilor Acordului, la stabilirea dreptului la pensie se vor totaliza perioadele de cotizare realizate pe teritoriul ambelor state, iar fiecare stat va aplica în acest sens legislaţia naţională în domeniu.

Atît Republica Moldova, cît şi Republica Belarus vor calcula şi achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, iar pensia va fi transferată persoanei pe teritoriul statului în care acesta domiciliază.

În prezent Republica Moldova a semnat 13 acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale cu Romînia, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia.

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.