(VIDEO) ÎN MOLDOVA AR PUTEA REVENI UN NUMĂR MARE DE MIGRANŢI DIN RUSIA

05.02.2015
În Moldova ar putea reveni un număr mare de migranţi din Rusia
Foto: viza.md

În ultimele 24 de ore, 17 cetăţeni moldoveni nu au putut ajunge în Rusia, intrarea în Federaţia Rusă fiind interzisă pentru ei. Totodată, prăbuşirea rublei ruseşti şi regimul de migraţie înăsprit, afectează viaţa migranţilor moldoveni din Rusia, şi le dă bătăi de cap autorităţilor moldoveneşti care ar trebui să facă faţă unui eventual val de revenire a moldovenilor acasă. Deşi încă despre un val de revenire în ţară este devreme de vorbit, oamenii însă nu-şi pierd speranţa că situaţia se va îmbunătăţi şi îşi vor păstra locurile de muncă pentru a-şi întreţine familiile.


Această doamnă îşi aşteaptă fiica să revină de la Moscova, unde a muncit mai mulţi ani.


Alt caz, aceeaşi situaţie, cînd şederea pe teritoriul Rusiei devine tot mai scumpă la capitolul costuri şi legalizare.


În anul trecut, 2.028 de moldoveni au fost întorşi de la granita cu Rusia şi 408 au fost deportaţi. În acelaşi timp, experţii anticipează o serie de provocări pentru agenda autorităţilor. Moldovenii trimit mai puţini bani acasă, respectiv, scăderea remitenţelor ar putea avea mai multe consecinţe.


Iurie Morcotilo, specialist, Expert-Grup: «Pe lîngă aspectul economic, o să apară pe agenda Executivului multe probleme de aspect social şi de securitate. De obicei, populaţia care este vulnerabilă din punct de vedere economic şi nu îşi poate găsi de lucru, în aşa momente creşte drastic nivelul de criminalitate.»


Cel mai vulnerabil aspect al revenirii migranţilor moldoveni, rămîne a fi totuşi încadrarea în cîmpul muncii. Autorităţile afirmă că statul nu este suficient de pregătit unui eventual val de revenire a conaţionalilor.


Raisa Dogaru, vicedirector Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă: «Ne vine foarte greu ca să facem faţă. Nu avem multe persoane care s-au întors. Cetăţenii noştri cunosc situaţia din Moldova. Posibil nu este acest val. Există totuşi o tendinţă de creştere în comparaţie cu alte luni ale anului».


Artur Musaelean, jurnalist TV7: «La capitolul unui val de revenire a muncitorilor acasă, este prematur să batem alarma. Autorităţile mai afirmă că la revenirea în ţară, pe moldoveni îi aşteaptă salariile pe care şi le pot negocia separat cu angajatorii. Mărimea salariului variind de la caz la caz».


În prezent, salariul minim pe economie este de 1.000 de lei, iar cel mediu, 4.500 lei.

 

Sursa: moldovenii.md
 

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.