(VIDEO) CUM VĂD MIGRANȚII MOLDOVENI SITUAȚIA DIN ȚARĂ

23.08.2016
Cum văd migranții moldoveni situația din țară
 

Corupția, birocrația și delapidarea de fonduri publice – aceste probleme îi îngrijorează cel mai mult pe cetățenii moldoveni stabiliți cu traiul peste hotare.

Intervievați de NOI.md, reprezentanții diasporei moldovenești au declarat că ceea ce urmăresc zilnic presă, dar și ce aud de la prieteni din țară îi determină să nu-și dorească să revină acasă.

 

„M-am întors în țara recent și am găsit prieteni care vor să plece, am găsit drumuri necalitative, case părăsite. Aceasta, desigur, ne doare pe noi, cei plecați. Mulți dintre cei de acolo încă doresc să revină sau cel puțin să mențină legătura cu țara. Sînt multe lucruri de făcut, avem multe restanțe", a menționat Alexandru Cazacu, președinte al Asociației „Dor" din Italia.

 

„Urît văd țara noastră. În orice instituție de stat te-ai adresa – peste tot există probleme. Se creează impresia că toți așteaptă cîte 100 de euro ca să-ți rezolve problema. La toate instituțiile de stat trebuie să stai ore întregi la coadă ca să obții ceva. Se cer certificate peste certificate, e birocrație mare", a spus un cetățean moldovean stabilit în Rusia.

 

Alți moldoveni din diasporă s-au arătat revoltați de faptul că nu există un control riguros asupra modului în care se cheltuiesc banii publici și că din instituțiile de stat sau din sistemul bancar dispar așa ușor sume fabuloase. „Faptul că fondurile azi sînt, dar mîine nu ne înspăimîntă. La ce bun ne cheamă să contribuim la diferite proiecte, dacă mai apoi banii noștri, cîștigați zi de zi, dispar în niște buzunare groase?", s-a întrebat Nadia Cebotari, reprezentantă a diasporei din Spania.

 

„Multă lume care pînă anul trecut mai era disponibilă să se întoarcă în țară a renunțat definitiv la această idee", a relatat Valentina Geamănă din Italia.

 

Sursa: noi.md

Publică un comentariu nou

CAPTCHA
Vă rugăm să răspundeţi la întrebare pentru a evita SPAM-ul
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.